Obiceiurile de consum ale românilor au fost influențate considerabil de contextul pandemic, arată un studiu Foodwise Marketing. Potrivit acestuia, patru din cinci români gătesc acasă zilnic sau la două-trei zile, în timp ce aproape doi din trei apelează la serviciile de livrare cel puțin lunar. De asemenea, aproape un sfert dintre repondenți (24%) au început să-și facă provizii de alimente conservate.

Potrivit studiului, realizat pe un eșantion reprezentativ, 35% dintre cei chestionați aleg ingrediente și mâncăruri românești, iar 22% caută proveniența locală, de proximitate, în timp ce pentru 43%, decizia încă nu este influențată de acești factori.

Și produsele marcă proprie din supermarket-uri atrag mai mult și ajung la 31% dintre preferințe, mărcile populare sunt cumpărate mai des de 28% dintre români, iar produsele de premium sunt mai sus ca dezirabilitate pentru aproape 8% dintre respondenți.

Peste un sfert dintre români admit că, de la începutul pandemiei, au început să mănânce neglijent, compulsiv, în perioada izolării, dar 55% se protejează și adaugă meniului vitamine sau suplimente alimentare

Pe de altă parte, respondenții sunt atenți la sănătate și, pentru a-și crește imunitatea, adaugă, în proporție de peste 40%, vitamine meniului zilnic, iar 16% optează pentru suplimentele alimentare. Aproape 14% au decis să consume alimente cu un nivel minim de procesare, în timp ce 27% nu schimbă nimic din modul obișnuit de alimentație.

Odată cu restricțiile ce încurajează statul mai mult acasă, crește și deschiderea față de serviciile de livrare – peste jumătate dintre români comandă alimente și băuturi săptămânal, bilunar sau lunar, iar aproape 8% aleg livrarea mai frecvent, de două-trei ori pe săptămână.

Supermarket-urile rămân destinația preferată pentru achiziția alimentelor și ingredientelor necesare consumului, cu aproape 70% dintre opțiuni, urmate de hypermarket-uri, cu 57%, și de magazinele de cartier, cu 42%. Mediul online ajunge la aproape 16% din preferințe, în studiul Foodwise Marketing.

Ajunși în magazine, șase din 10 români merg la țintă și aleg produsele cu care sunt familiarizați, iar aproape un sfert vânează prețurile avantajoase.

Studiul Foodwise Marketing,  parte din grupul de comunicare Hello, a fost realizat în perioada 17-23 noiembrie, pe un eșantion de 1.683 respondenți. Repartizarea în funcție de gen a acestora este de 56,4% feminin și 43,6% masculin.

Două treimi dintre respondenți au studii superioare, 68% lucrează în sectorul privat, 30% sunt angajați în structurile publice, iar 2% în aria non-profit.

 

Articolul precedentRaport PwC: Insolvențele și procesele de restructurare, nivel redus în Europa Centrală și de Est, de la începutul pandemiei, excepții fiind România și Cehia
Articolul următorEXCLUSIV Realitatea PLUS: Cele trei nume pe care le pun liberalii pe masa președintelui Iohannis