Importurile de lapte brut s-au majorat în primele şase luni ale anului cu 57,4%, potrivit unui studiu realizat de Cooperativa Țara Mea, brand deținut de unul dintre cei mai importanți retaileri germani din România.

Dinamica importurilor a evoluat în contextul scăderii generale a consumului, în primul semestru.”Putem concluziona doar că există stocuri de lactate mai mari decât de obicei. Urmează o perioadă în care producţia autohtonă de lapte scade – firesc, datorită anotimpurilor – și va fi interesant de observat dacă vor mai creşte importurile sau dacă se vor mări preţurile”, reiese din studiul de specialitate, care citează datele Institutului Naţional de Statistică (INS), potrivit Agerpres.

Datele studiului arată că la capitolul brânzeturi, piața este dominată de producătorii străini, în condițiile în care aceasta este și categoria cu cea mai mare pondere în piaţa lactatelor, cu circa 50% din punct de vedere valoric.

În luna iunie, producţia a fost de 10.332 de tone, în creştere uşoară faţă de mai 2020, respectiv 50.335 tone în primele şase luni, fiind consemnat un avans nesemnificativ raportat la intervalul similar din 2019.

 

Articolul precedentOrașul elvețian Geneva oferă vouchere de 93 de euro pentru susținerea turismului
Articolul următorCoronavirus: Comisia Europeană propune sprijin financiar de 4 miliarde de euro pentru România