Investitorii din marile companii de telecomunicaţii şi numeroase call center au văzut în România un paradis: tineri vorbitori de limbi străine, cu bune abilităţi pe digital, şi un consumator pretenţios, care, oricât de sărac, vrea un telefon smart şi cât de poate de nou.
Peste 290.000 de noi locuri de muncă, adică 90% din totalul celor peste 322.000 de joburi noi care au apărut pe piaţa muncii în ultimii zece ani, au fost create în trei sectoare: activităţi de servicii suport, hoteluri şi restaurante şi auto.
Astfel, angajatorii din sectorul „activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport“ au creat aproape 118.000 de noi locuri de muncă în perioada iunie 2009 – iunie 2018, acesta fiind cel mai dinamic domeniu din punctul de vedere al noilor joburi create în ultimul deceniu. Numărul de salariaţi din acest sector – care include, printre altele, activităţile de call center, activităţile agenţiilor de muncă temporară, precum şi serviciile de pază şi protecţie – a ajuns la aproximativ 295.000 în iunie 2018, arată o analiză a ZF.
Totuși evoluțiile de pe piața muncii nu satisfac cererea candidaților, care nu acceptă în orice condiții ocuparea unui post.
Angajaţii care trebuie să se reloce din oraşul sau ţara în care locuiesc pentru a se adapta noului loc de muncă sau noii poziţii pe care o vor ocupa în companie apelează de cele mai multe ori la soluţia migraţiei săptămânale, în special atunci când au o familie cu care îşi doresc să petreacă sfârşiturile de săptămână.
„Au existat candidaţi care au refuzat să se reloce dintr-un oraş în altul sau dintr-o ţară în alta ca urmare a existenţei unei familii. Au fost unii care au apelat la migraţia săptămânală“, explică Felix Toma, country manager al Gi Group, companie ce se ocupă cu recrutarea şi închirierea forţei de muncă în regim temporar.
Comments are closed.