Ministerul Finanțelor lansează pe 8 februaruei a doua emisiune de titluri de stat Tezaur din acest an. Față de luna precedență, dobânzile sunt mai mici cu circa 0,2-0,3 puncte procentuale, iar față de anul trecut diferența negativă este chiar și peste un punct procentual.

Potrivit comunicatului Ministerului Finanțelor, pentru noua emisiunea Tezaur, dobânzile sunt de 3% pentru titlurile cu maturizare la un an, 3,30% pentru o perioadă de 3 ani și 3,45% la o maturizare de 5 ani. Pentru comparație, în ianuarie dobânzile pentru aceleași intervale de răscumpărare au fost de  3,25%, 3,5% și, respectiv 3,75%.

Chiar și așa, noua ofertă Tezaur rămâne, ca nivel al rentabilității depuneri, peste cele ale băncilor comerciale importante. Cu excepția a două bănci mici, nicio altă instituție financiar-bancară nu oferă un câștig real, din depunere, mai mare decât cel oferit de titlurile de stat.

Dobânzile titlurilor de stat au scăzut constant în ultimul an, ca urmare a restricțiilor și contracției economiei, pe fondul pandemiei COVID. În iulie, când a fost lansată prima emisiunea Tezaur din 2020, ca urmare a blocajului provocat de primul val al pandemie, dobânda pentru un titlu cu scadență la 3 ani era de 4,25%, față de 3,30% în februarie 2021.

De asemenea, de la începutul anului, au dispărut titlurile cu scadență la 2 ani.

Românii au investit aproape un miliard de lei în prima emisiune de titluri Tezaur din 2021

Ministerul Finanțelor lansează noi emisiuni de titluri de stat Tezaur și Fidelis

 

Articolul precedentStrategie în alb și negru – Ediția din 6 februarie
Articolul următorExporturile din Marea Britanie în UE au scăzut cu 68% în ianuarie