Congresul american a acceptat joi să suspende plafonul datoriei şi astfel să înlăture in extremis ameninţarea unei incapacităţi de plată a Statelor Unite, notează AFP.

Proiectul de lege va ajunge acum la președintele Joe Biden, pentru a fi semnat. Decizia din Congres a fost luată cu doar patru zile înainte ca Trezoreria SUA să rămână fără bani pentru a-și plăti facturile.

Un astfel de scenariu ar fi provocat o lovitură traumatizantă economiei globale și piețelor financiare.

„Senatorii ambelor partide au votat pentru a proteja progresul economic obținut cu greu și pentru a preveni prima neîndeplinire a obligațiilor Statelor Unite”, a spus Biden într-o declarație după vot. „Împreună, au demonstrat încă o dată că America este o națiune care își plătește facturile și își îndeplinește obligațiile – și așa va fi întotdeauna.”

Acordul crește limita de împrumut al SUA până în 2025 și stabilește noi plafoane ale cheltuielilor guvernamentale pentru următorii doi ani, punând mai multe restricții asupra politicii fiscale a SUA.

Votul final al Senatului a avut loc după ce o serie de amendamente ale parlamentarilor nemulțumiți de anumiți termeni ai proiectului de lege nu au fost adoptate. Democrații din Virginia, Tim Kaine și Mark Warner, au încercat, fără succes, să elimine o prevedere care grăbește finalizarea unor gazoducte controversate.

Articolul precedentGuvernul a aprobat un ajutor de 300 de milioane de lei pentru fermierii afectați de seceta din 2022
Articolul următorCum se aplică majorările salariale din Educație? Noi clarificări din partea Guvernului