Agenția Standard & Poor’s a revizuit în jos perspectiva privind economia României din cauza deficitelor în creștere și a încetinirii economice, potrivit unui comunicat remis miercuri. Agenția citează în comunicat ”mari deviații de cheltuieli făcute de guvernul precedent” care au forțat actualul guvern să își revizuiască în creștere țintele de deficit pentru 2019 și 2020, arată G4media.

”Creșterile de salarii și pensii plănuite vor contribui la creșterea deja substanțialului deficit de cont curent al României în 2020. Presupunem că o consolidare fiscală substanțială va începe anul viitor, dar structura rigidă a bugetului și mediul politic volatil pun sub semnul întreăbrii această consolidare”, mai arată Standard & Poor’s în comunicatul citat.

Concomitent, Standard & Poor’s a menținut ratingul pentru împrumuturile pe termen scurt și lung ale României.

Anunțurile marilor agenții de rating influențează de obicei percepția piețelor financiare.

Standard & Poor’s arată că interesele politice pe termen scurt vor ghida și în 2020 politicile economice și fiscale și prognozează o creștere economică sub 4% în 2019 și mai slabă în 2020-2021 din cauza scăderii cererii externe și a încetinirii creșterilor de salarii. Printre motivele revizuirii perspectivei, Standard & Poor’s menționează execuția bugetară inconstantă, o capacitate administrativă scăzută și corupția. ”Nu ne așteptăm la o consolidare fiscală semnificativă înaintea alegerilor generale din 2020”, mai arată agenția.

Articolul precedentRata inflației a urcat în noiembrie la 3,8% pe fondul scumpirii alimentelor
Articolul următorUnul din patru români face economie maximă la energie și evită, astfel, risipa de bani