Speranțele renasc în iadul Copșa Mică. O firmă grecească promite investiții de 40 milioane euro

Grecii de la Sometra S.A.  se înhamă la o muncă sisifică la Copșa Mică, iadul negru al industriei românești, unde vor să investească 40 de milioane e dolari într-o capacitate de producție green field, care spun ei, nu va avea nici un impact asupra mediului.

Noua unitate va fi construită pe amplasamentul actual al fabricii de metale neferoase din apropierea localităţii Copșa Mică, cea mai poluată localitate din România, care şi-a redus semnificativ activitatea, prin oprirea în 2009 a celei mai nocive părţi din producţie, ca urmare a efectelor crizei economice.

Compania, parte a Mytilineos S.A. are un background care ar trebui să o recomande drept serioasa. Lista la Bursa din Atena, experiență, peste 2.900 de angajaţi şi venituri de două miliarde de dolari 2017. Faptul ca s-a angajat sa ”investească într-un viitor curat pentru comunitatea locală”, și va crea de noi locuri de muncă şi taxe la bugetul local redă speranțele reanimării unei zone monoidustriale sărăcite și depopulate.

Sometra va recicla zgura acumulată în cei peste 70 de ani de exploatare, de data aceasta în condiţii complet noi de protecţie a mediului. Tehnologia ce va fi folosită permite reciclarea ecologică şi transformarea zgurii în două categorii de produse vandabile: oxizi Waelz şi clinker Waelz.

”În urma unei investiţii de trei milioane de dolari SUA în cercetare şi dezvoltare, am ajuns la concluzia că este posibil şi fezabil economic să eliminăm deşeurile de zgură şi să le transformăm în produse pentru export şi piaţa internă. Planul este să demarăm operaţiunile în 2019 şi implică prelucrarea zgurii, respectiv prin reciclarea internă folosind propriile capacităţi”, a declarat Ing. Christos Efstathiadis, Director General Sometra SA Copşa Mică.

Conducerea Sometra estimează că zgura existentă va fi reciclată în aproximativ 13 ani de producţie, iar pentru perioada de după, planul de afaceri prevede transformarea fabricii în furnizor de servicii de reciclare pentru alte facilităţi industriale din România.

Sometra are în prezent 25 de angajaţi şi vor mai fi angajați încă 50, ajungând la un total de 75 de salariaţi atunci când va deveni complet operaţională, după primirea autorizaţiei de mediu.

 

Articolul precedentRobor, la nivelul anului 2014. Scumpirea creditelor continuă
Articolul următor”Pilonul II de pensii este o necesitate”, afirmă o organizație cu sute de mii de angajați în România

Comments are closed.