Rata șomajului în formă ajustată sezonier a scăzut cu 0,1 puncte procentuale în aprilie față de luna precedentă, la 5,7%, potrivit datelor prezentate luni de Institutul Naţional de Statistică.

n perioada menționată, numărul estimat al șomerilor (15-74 ani) a fost de 474.000 de persoane, în scădere faţă de luna precedentă (485.000 de persoane).

Pe sexe, rata şomajului la bărbaţi a depăşit-o cu 0,6 puncte procentuale pe cea a femeilor, valorile respective fiind 6% în cazul persoanelor de sex masculin şi 5,4% în cazul celor de sex feminin.

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 4,6% în aprilie – 4,9% în cazul bărbaţilor şi 4,2% în cel al femeilor. Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta 75,4% din numărul total al şomerilor estimat pentru aprilie 2021.

Imagine

(sursă: INS)

Potrivit sursei citate, începând cu anul 2021, metodologia Anchetei forţei de muncă în gospodării (sursa primară a datelor din comunicat) a fost revizuită pentru a răspunde cerinţelor noilor regulamente europene intrate în vigoare începând cu 1 ianuarie. Aceste modificări generează un impact sesizabil asupra estimărilor, în special asupra numărului populaţiei ocupate (şi implicit asupra numărului populaţiei active – care este numitorul indicatorului „rata şomajului”). Din acest motiv, datele provizorii publicate pentru lunile ianuarie – aprilie nu sunt comparabile cu cele publicate pentru perioadele anterioare, se arată în comunicat. 

Articolul precedentRaluca Turcan avertizează: Deficitul la bugetul de pensii, o BOMBĂ CU CEAS
Articolul următorPlanul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va fi depus azi la Comisia Europeană