Chiar dacă, în mod firesc, într-o relație de muncă, banii circulă de la angajator către salariat, sunt și situații în care cei din urmă trebuie să returneze anumite sume. Chiar și în cazul în care angajatorul are dreptul, se întâmplă ca acesta să nu respecte prevederile legale. Iată o serie de situații în care recuperarea banilor de la angajat se dovedește foarte dificilă sau chiar imposibilă, potrivit avocatnet.

Angajatul și-a luat prea mult concediu? 

Nu i se poate reține din oficiu, pur și simplu, contravaloarea acelor zile luate în plus, la plecarea din companie, potrivit avocatnet. Dacă angajatul nu e de acord cu returnarea banilor încasați pentru zilele la care nu avea dreptul, singura soluție e instanța. De asemenea, nu i se poate condiționa plecarea din companie de returnarea banilor pentru că asta ar însemna muncă forțată. 

Înțelegerile anticipate de recuperare a pagubelor sunt ilegale

În 2019, Înalta Curte a stabilit că anumite clauze din contractele de muncă, cum ar fi cele prin care se stabilește, ANTICIPAT, paguba produsă prin nerespectarea, de către angajați, a obligațiilor acestora de muncă, sunt ILEGALE.

EXEMPLU CONCRET: Un angajator de pe Litoral care asigra cazare cu condiția ca angajații să lucreze până la final de sezon estival, în caz contrar trebuind să ramburseze cheltuielile de cazare. 

Angajatul produce pagube angajatorului, dar nu au legătură cu munca

Una dintre cerințele răspunderii patrimoniale e ca paguba să fie în legătură cu munca angajatului. Dacă acesta strică în afara programului de lucru un dispozitiv primit de la locul de muncă, dat și pentru uz personal, nu poate fi obligat să răspundă în temeiul Codului muncii și prin rețineri salariale. Evident, asta nu înseamnă că paguba nu poate fi recuperată legal, ci că nu poate fi folosită legislația în domeniul muncii, scrie avocatnet.

Nu se respectă limita maximă ce poate fi reținută lunar din salariul angajatului

Legea stabilește că ratele despăgubirii nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fără a putea depăşi împreună cu celelalte reţineri pe care le-ar avea cel în cauză jumătate din salariul respectiv. Dacă sunt și adrese pentru instituirea unor popriri, cei care plătesc salariul trebuie să fie foarte atenți să nu depășească limita maximă, arată sursa citată.
.

Articolul precedentCostul forței de muncă a crescut semnificativ în trimestrul al II-lea
Articolul următorCNAIR a făcut publice cifrele: sute de șuruburi era slăbite pe Podul de la Brăila