Ordonanța pentru compensațiile la facturi a intrat de azi în vigoare și avem deja dovezi care arată cât de ușor se poate depăși pragul de 200 de kilowați-oră peste care românii nu mai primesc nicio subvenție. Deja se emit facturi cu puțin peste acest prag. Chiar unul dintre colegii noștri a primit o factură estimată de 203 KW/h. Echipa Realitatea PLUS a demonstfrat, cu un calcul simplu, că nici măcar un apartament cu doua camere din Capitală nu poate beneficia de această lege. 

ficialii nu au un răspuns clar la toate necunoscutele din ordonanța care ar trebui să-i ajute pe consumatori să plătească facturile la energie. Dovada o face chiar o factură primită de un membru al echipei Realitatea PLUS, la o zi după ce Ministrul Energiei a anunțat cum va arata legea consumatorului vulnerabil.

Care sunt condițiile ca să beneficiem de ajutorul de la stat pentru compendarea facturii la curent electric.

La un consum maxim de 200 de kw pe luna ar însemna 36 de lei maximum de la stat. Știm că 200 de kw/lună este pragul maxim, peste care nu se mai poate beneficia de ajutorul acordat de stat. În factura primită de colegul de la Realitatea PLUS, consum estimat, scrie 203 kw/lună.

Întrebarea de pe buzele tuturor este ce se întâmplă cu cei care consumă cu un 1 kWh sau 1 metru cub peste plafoane?

Expertul în energie Ionuț Purica spune că „este foarte clar că atât timp cat nu exista o limita superioara a pretului energiei, furnizorul este liber sa creasca pretul cu 18 bani pe kw/h”.

Analistul economic Adrian Câciu spune că trebuie „să verifice serviciile daca existe interese economice de lobby realizate de furnizorii din energie”.

Ministrul Energiei a explicat că a stabilit aceste plafoane de consum astfel încât doar cei nevoiași, care au un consum mic să poată să se încadreze, nu și cei care sunt înstăriți și au un consum mare de electricitate.

Articolul precedentRomânia, în topul statelor europene cu cea mai mare inflație în luna august
Articolul următorCutremur pe piața asigurărilor. ASF a declarat FALIMENTUL City Insurance, cel mai mare asigurător din România