Plenul Senatului a votat, miercuri, cu 75 de voturi „pentru” și 56 de voturi „împotrivă” un proiect de lege care prevede că alocația de stat pentru copii va crește cu 20% de la 1 ianuarie 2021, iar din 2022 alocația de stat pentru copii se va indexa anual cu rata medie anuală a inflației. Senatorii PNL, USR PLUS și UDMR au votat „pentru”, în timp ce senatorii PSD și AUR au votat „împotrivă”.

Ordonanţa vizează la alin 3, art 3 că „începând cu 1 august 2020 cuantumul alocaţiei de stat se majorează cu 20 de puncte procentuale, aplicate sumei rezultate din diferenţa dintre cuantumul prevăzut la alin. (1) şi cuantumul acordat anterior, în luna iulie 2020”.
Plenul şi-a însuşit miercuri amendamentele aduse OUG 123/2020 de senatorii din cele două comisii, astfel că alin (4) şi (5) ale articolului 3 din OUG 123/2020 prevăd că „pentru anul 2021, majorarea prevăzută la alin. 3 se aplică începând cu drepturile aferente lunii ianuarie. Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2022, cuantumul alocaţiei de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflaţiei”.

În forma Guvernului, alin (4) şi (5) ale articolului 3 stipulau că „în perioada 1 ianuarie 2021-1 iulie 2022, majorarea prevăzută la alin. (3) se aplică de două ori pe an, respectiv începând cu drepturile aferente lunii ianuarie şi drepturile aferente lunii iulie a fiecărui an. Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocaţiei de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflaţiei”.

Senatul este prima Cameră sesizată pentru reexaminarea acestei ordonanţe.

În cererea de reexaminare, şeful statului arată că, prin această ordonanţă, Guvernul a stabilit o aplicare treptată a majorării alocaţiilor impuse de Parlament prin Legea 14/2020 privind aprobarea OUG 9/2019, identificând resursele necesare acordării de la 1 august 2020 a unei creşteri de 20% din mărirea preconizată, cuantum de natură să poată fi acoperit prin efortul financiar al statului în contextul actual.

În luna august, Camera Deputaţilor a respins, în calitate de for decizional, OUG care modifica şi completează articolul din Legea 61/1993, în scopul majorării graduale a cuantumului alocaţiei pentru copii.

Guvernul a atacat la CCR acest act normativ, însă Curtea a respins sesizarea.

Articolul precedentScandalul scumpirii energiei electrice. Șef ANPC: Sunt nereguli grave, o echipă de comisari se va ocupa strict de această problemă
Articolul următorRomânii vor plăti o garanție de 50 de bani pentru fiecare sticlă cumparată. Banii vor putea fi recuperati ulterior