Experții în energie atrag atenția că România devine din ce în ce mai dependentă de gazul rusesc. În curând, necesarul intern ar putea fi acoperit în proporție de 90 la sută de importurile din această țară. 

Potrivit unui studiu, gazele românești se vor termina peste 9 ani, iar petrolul peste 22. Indicatori sunt totuși relativi, pentru că sunt calculați în funcție de volumul rezervelor naturale dovedite și consumul național. În aceste condiții, spun specialiștii, pe termen scurt nici nu există altă variantă decât importul.

„Acest deficit face ca într-adevăr necesarul de gaze să fie acoperit din importuri, care pot fi și din Federația Rusă. Cred că politicile energetice pe care le avem în momentul de față sunt cele pe care trebuie să le corectăm, să le facem de așa natură încât peste 30 de ani, in 2050, să ne găsim în situația de a avea asigurată securitatea energetică a României”, a declarat la Realitatea Plus Dumitru Chisăliță, analist din energie şi preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

Răzvan Nicolescu, fostul ministrul al Energiei, spune care ar fi primele măsuri pe care le-ar lua dacă ar mai fi în funcție. „Ar trebui fructificate resursele pe care le avem, cât mai rapid, azi dacă se poate. În al 2-lea rând ar trebui să-i ajutăm pe oameni si pe actorii industriali să consume cât mai eficient și, în al 3-lea rând să ne gândim foarte bine la o dezvoltare viitoare a sectorului de consum pe gaz natural.”

Potrivit analizelor, gazele naturale ar urma să joace un rol tot mai important în mixul energetic al României, în condițiile în care politicile energetice promovate în prezent presupun trecerea pe gaze a majorităţii centralelor pe cărbune şi racordarea a 1,8 milioane de consumatori casnici.

Articolul precedentCea mai importantă descoperire din America pentru europeni
Articolul următorMicii agricultori sunt disperați, prețurile s-au prăbușit din cauza supraproducția de legume