Plafonarea preţului gazelor naturale este o măsură nu numai inutilă, ci chiar contraproductivă, pentru că va determina noi scumpiri, din luna aprilie, avertizează o analiză realizată de Asociaţia Energia Inteligentă.

Într-un comunicat de presă, Asociația Energia Inteligentă  a explicat că fixarea unui prag superior a făcut ca toate preţurile din piaţă să crească.

În fapt plafonarea a avut un efect foarte important, a determinat, conform site-ului ANRE, creșterea prețului gazelor ofertate pe piață de la un nivel de minim 220 lei/MWh la un nivel de minim 420 lei/MWh în luna noiembrie 2021 și de 640 lei/MWh în luna ianuarie 2022. Astfel, toate contractele care ajung la scadență în această perioadă sau în perioada imediat următore, se vor încheia la prețuri mai mari de 600 lei/MWh.

Important să precizăm că pentru mulți consumatori casnici plafonarea nu are nici un efect în momentul de față (conform unui studiu AEI, 80% din consumatorii casnici de gaze nu vor beneficia de plafonarea prețului), dar plafonarea va aduce un preț mai ridicat al gazelor la consumatorul final în anul 2022.

 

Articolul precedentDe ce nu are România politică externă și Polonia are
Articolul următorÎncă o lovitură în bugetul românilor. Cresc din nou dobânzile calculate în funcție de ROBOR