Directorul executiv al Boeing a fost demis luni de consiliul director al companiei aeronatice. Puternicul şef al Boeing, învins de criza aeronavelor 737 MAX, părăseşte conducerea gigantului de 190 mld. dolari. Acţiunile companiei reacţionează imediat pe bursă şi cresc cu peste 3,4%.

Constructorul aeronautic american Boeing Co a anunţat luni că directorul general Dennis Muilenburg şi-a prezentat demisia din funcţie, după un an dificil marcat de cele două accidente în care au fost implicate avioane Boeing 737 MAX, transmite Reuters.

Boeing a anunțat că va suspenda producția avioanelor 737 Max începând din luna ianuarie, în așteptarea certificării pentru revenirea acestora în serviciu.

Avioanele 737 Max au fost consemnate la sol în luna martie, după două accidente fatale, un avion al Lion Air care s-a prăbușit în Marea Java în octombrie 2018, și un avion al Ethiopian Airlines, în apropiere de Addis Ababa, în luna martie, în urmă cărora au murit 346 de oameni.

Preşedintele David Calhoun va ocupa funcţiile de director general şi preşedinte începând din data de 13 ianuarie 2020, a precizat Boeing.

„Consiliul director a decis că este nevoie de această schimbare de lider pentru a restabili încrederea în companie pe măsură ce lucrăm la refacerea relaţiei cu organismele de reglementare, clienţi şi toate celelalte părţi implicate”, a informat Boeing.

Începând din luna martie a acestui an, avioanele Boeing 737 MAX, cel mai bine vândut model al constructorului american, au interdicţie de zbor la nivel mondial după două catastrofe aeriene care au avut loc în decurs de cinci luni şi în care a fost suspectată o funcţionare defectuoasă a sistemului automat de stabilizare în zbor (MCAS) menit să împiedice intrarea avionului în picaj.

Grupul aeronautic american spera că avionul său va reintra în serviciu până la finalul acestui an după modificările efectuate la sistemele software şi în programele de pregătire a piloţilor, dar la începutul lunii decembrie Administraţia Federală pentru Aviaţie (FAA) a anunţat că nu va aproba reluarea zborurilor avioanelor 737 MAX înainte de 2020.

Din cauza problemelor cu 737 MAX, livrările de avioane Boeing s-au redus la jumătate. În perioada ianuarie-noiembrie 2019, Boeing a livrat 345 de avioane, faţă de 704 avioane în aceeaşi perioadă a anului trecut. Comparativ, rivalul european Airbus a livrat un număr de 725 de avioane în primele 11 luni ale acestui an.

Articolul precedentPlata defalcată a TVA-ului, eliminată de Guvern. De când intră în vigoare măsura
Articolul următorCe împrumut a luat Guvernul în ziua în care și-a asumat răspunderea pe buget