Comisia Europeană va propune un plafon la preţul gazelor naturale ruseşti, dar și limitarea profiturilor firmelor care produc electricitate cu costuri reduse, precum şi o contribuţie de solidaritate din partea companiilor de petrol şi gaze, a anunţat miercuri preşedintele Executivului comunitar, Ursula von der Leyen.

Vom propune un plafon de preţ pentru gazele naturale ruseşti. Obiectivul este foarte clar. Trebuie să reducem veniturile Rusiei pe care Putin le utilizează pentru a-şi finanţa războiul îngrozitor din Ucraina”, a spus Ursula von der Leyen, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Potrivit preşedintelui Comisiei Europene, va fi prezentat și un set de măsuri imediate care-i vor proteja pe consumatorii vulnerabili şi companiile şi îi vor ajuta”, a declarat von der Leyen.

Prima propunere vizează o reducere inteligentă a cererii de electricitate. În acest sens, Executivul comunitar va propune o ţintă obligatorie privind reducerea utilizării de electricitate în perioadele de consum de vârf şi va colabora cu statele membre pentru atingerea acestei ţinte.

Cea de a doua propunere vizează plafonarea veniturilor acelor companii care produc electricitate cu costuri reduse, cum sunt energiile regenerabile şi centralele nucleare. Aceste companii generează venituri surprinzătoare care nu reflectă costurile lor de producţie.

„A venit timpul ca şi consumatorii să beneficieze de costurile reduse ale surselor cu emisii reduse de carbon, cum sunt regenerabilele”, a spus preşedintele Comisiei Europene.

În al treilea rând, Executivul comunitar va propune o „contribuţie de solidaritate” din partea companiilor de petrol şi gaze, pentru a ajuta gospodăriile şi companiile să facă faţă exploziei facturilor la energie.

„Companiile de petrol şi gaze au făcut profituri masive. De aceea vom propune o contribuţie de solidaritate pentru companiile din sectorul combustibililor fosili…Iar statele membre ar trebui să investească aceste venituri pentru a sprijini gospodăriile vulnerabile”, a declarat Ursula von der Leyen.

A altă propunere a Executivului comunitar vizează sprijinirea cu lichidităţi a companiilor de utilităţi de către statele membre. Din cauza volatilităţii extreme care există în prezent pe piaţa de electricitate, companiile de utilităţi trebuie să furnizeze, sub formă de garanţii, fonduri neobişnuit de mari, ceea ce le afectează capacitatea de a încheia tranzacţii. În acest sens, Comisia Europeană va ajuta la facilitarea sprijinului de lichiditate oferit de statele membre pentru companiile de utilităţi. 

Articolul precedentDolarul face praf leul și euro. Moneda americană a trecut pragul psihologic de 4,9 lei
Articolul următorConturile Blue Air au fost deblocate! Zborurile trebuie reluate