Miercuri, 31 ianuarie, Guvernul se va reuni într-o ședință crucială cu privire la un subiect de importanță majoră pentru cetățeni: plafonarea prețului alimentelor. Se preconizează că Guvernul va aproba un proiect de ordonanță de urgență care să prelungească măsura privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază cu încă 60 de zile.

n acest sens, pe agenda şedinţei de executiv figurează în analiză un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare, precum şi pentru implementarea unor măsuri de sprijin.

Potrivit proiectului, pus în transparenţă pe site-ul Ministerului Agriculturii, lista cu produse agricole şi alimentare care vor avea încă două luni adaos comercial plafonat cuprinde următoarele produse: pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi; lapte de vacă de consum 1 litru, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT; brânză telemea de vacă vrac; iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame; făină albă de grâu „000” până la 1 kg; mălai până la 1 kg; ouă de găină calibrul M; ulei de floarea-soarelui până la 2 litri; carne proaspătă pui (carne pui, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard); carne proaspătă porc (carne porc, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc; legume proaspete vrac (ceea ce înseamnă: roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia, usturoi); fructe proaspete vrac (ceea ce înseamnă mere roşii şi mere golden, prune, pere, struguri de masă); cartofi proaspeţi albi vrac; zahăr alb tos până la 1 kg; smântână 12% grăsime; unt până la 250 grame; magiun până la 350 grame.

România se află în topul celor mai corupte țări din UE, dar doi vecini vin puternic din urmă

Conform aceluiaşi proiect, pe actuala lista din proiectul de OUG nu se mai regăsesc: cozonacul, orezul, bulionul de roşii, margarina, drojdia, carnea tocată, dar în schimb apare magiunul.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, luni, că a decis să prelungească cu 60 de zile ordonanţa privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază.

El a precizat că, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, preţurile din luna decembrie 2023 au fost cu 5,8% mai mari faţă de cele din decembrie 2022, în timp ce în luna iunie 2023 (înainte de introducerea acestei măsuri) diferenţa faţă de aceeaşi lună din anul precedent era de aproape 18%.

Alte acte normative pe agenda de lucru a Guvernului

În şedinţa de guvern urmează să fie adoptat şi un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraţilor.

„Proiectul de lege asigură transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor Directivei (UE) 2021/2118 în ceea ce priveşte prevederile referitoare la atribuţiile organismului însărcinat cu protecţia persoanelor prejudiciate prin accidente de vehicule produse într-un stat membru, inclusiv România, în cazul deschiderii unei proceduri de faliment sau de lichidare bazate sau nu pe insolvenţă la asiguratorul care a încheiat contractul RCA cu asiguratul răspunzător de producerea accidentului”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Va fi aprobat şi un proiect de ordonanţă privind inspecţia tehnică şi supravegherea prin acţiuni de inspecţie tehnică în domeniul feroviar, al transportului cu metroul, metroul uşor, monorai şi al transportului urban, suburban şi regional pe şine, pe linii ferate industriale şi pe căile ferate cu caracter de patrimoniu, de muzeu sau turistic.

„Având în vedere numărul accidentelor din domeniul feroviar, al transportului cu metroul, metroul uşor, monorai şi al transportului urban, suburban şi regional pe şine, pe linii ferate industriale şi pe căile ferate cu caracter de patrimoniu, de muzeu sau turistic înregistrate în Romania, produse în ultima perioadă de timp, se impune o sporire a nivelului inspecţiei tehnice şi a supravegherii prin acţiuni de inspecţie tehnică în vederea creşterii gradului de siguranţă în aceste domenii şi asigurare calităţii serviciilor şi a produselor în aceste domenii pentru produsele şi/sau serviciile destinate utilizării în activităţile de construire, modernizare, întreţinere şi de reparare a infrastructurii şi a materialului rulant”, se precizează în nota de fundamentare.
Pe agenda şedinţei de executiv figurează şi un proiect de hotărâre privind modificarea şi completarea anexelor nr. 1 şi 2 ale HG nr. 521/2023 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.

Guvernul va aproba şi un proiect de hotărâre pentru acordarea unor ajutoare umanitare interne de urgenţă, cu titlu gratuit, pentru protecţia populaţiei afectate şi reconstrucţia locuinţelor distruse în incendiile produse în localitatea Mărăcineni, sat Căpăţâneşti, judeţul Buzău şi în municipiul Craiova, judeţul Dolj.

Printr-un alt proiect de hotărâre, România va acorda un ajutor umanitar extern de urgenţă, cu titlu gratuit, în vederea sprijinirii populaţiei civile din Fâşia Gaza.

Tot printr-o hotărâre se propune alocarea sumei de 1.023.216.000 lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, către unele unităţi administrativ-teritoriale pentru plata cheltuielilor curente şi de capital.

De asemenea, Executivul urmează să aprobe, prin memorandum, negocierea şi semnarea Memorandumului de înţelegere între Ministerul Apărării Naţionale din România şi Ministerul Apărării din Republica Italiană privind cooperarea în domeniul apărării. 

Untul de muscă, un nou aliment inventat de producători în căutarea disperată de „inovație culinară” și „sustenabilitate”

Articolul precedentGabriela Firea rupe tăcerea: Au fost politicieni care s-au bucurat de momentul greu prin care am trecut. Sunt un candidat valabil!
Articolul următorAu crescut taxele notariale pentru tranzacții imobiliare. Care sunt noile tarife?