Coaliția discută propunerile din domeniul energiei, măsuri care vor fi luate de la 1 aprilie, atunci când expiră legea plafonării și a compensării. Guvernul ar putea impune un profit maxim furnizorilor. Astfel, adaosul comercial să nu depășească 5% din profit. Și TVA-ul la factură ar putea fi redus. Pe de altă parte, PSD a propus și varianta decretării stării de urgență pe energie, dacă soluțiile nu vor apărea.

Ministrul Energiei ar fi trebuit să vină încă de săptămâna trecută cu un plan de măsuri, dar acesta a întârziat, pe motiv că s-a căutat o variantă pe termen lung.

Între variantele convenite, în principiu, între cele 2 partide, se află reducerea la 5% a TVA în facturile de energie electrică și gaze naturale, precum și plafonarea la 5% a adaosului comercial pe care-l pot practica furnizorii, iar social-democrații au sugerat supraimpozitarea câștigurilor foarte mari și chiar sancțiuni asupra cifrei de afaceri pentru cei care nu respectă aceste condiții.

Liberalii și social-democrații au și propuneri pe care încă nu le-au armonizat. De exemplu, PNL ar dori o reducere generală a TVA, precum și reducerea contribuției CAS. Pe de altă parte, PSD ar dori eliminarea cotei unice de impozitare.

Pe de altă parte, se are în vederea și acordarea de vouchere pentru consumatorii casnici.

Ca o variată de avarie liderul PSD Marcel Ciolacu a invocat chiar scenariul decretării
stării de urgență pentru energie, ceea ce ar presupune că statul ar putea controla direct și fără echivoc întreaga piață energetică.

Articolul precedentEfectul Putin. Prețul petrolului a explodat, iar rubla s-a prăbușit
Articolul următorUE impune primele sancțiuni împotriva Rusiei