Câştigului salarial mediu net din luna august a fost de 4449 iar cel net de 2669 lei, inregistrând o scădere de 1,4% față de luna precedentă.

În luna august 2018, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna iulie 2018, ca urmare a acordării în lunile precedente de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale, de vacanţă ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte ori ca urmare a concediilor de odihnă când nu se acordă tichete de masă şi alte drepturi salariale).

Conform raportul periodic al Institutului Național de Statisctică (INS), cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:

  • cu 17,1% în extracţia cărbunelui superior şi inferior;
  • între 5,0% şi 8,0% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, alte activităţi industriale n.c.a., producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), extracţia minereurilor metalifere, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice;
  • între 3,5% şi 5,0% în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), fabricarea produselor din tutun, captarea, tratarea şi distribuţia apei, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii.

Creşterile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au datorat acordării de prime ocazionale (premii trimestriale, anuale, de vacanţă ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou). De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna august au fost mai mari comparativ cu luna precedentă ca urmare a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte), cât şi ca urmare a disponibilizării de personal cu câştiguri salariale mici în unele activităţi economice.

 

  • În luna august 2018, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 4449 lei, cu 1,4% mai mic decât în luna iulie 2018.
  • Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 2669 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 39 lei (-1,4%).
  • Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (6319 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1556 lei).

August 2018 comparativ cu August 2017

  • Comparativ cu luna august a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 12,9%.

Câştigul salarial în raport cu evoluţia preţurilor de consum     

  • Indicele câştigului salarial real  calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 107,5%.
  • Indicele câştigului salarial real a fost de 98,3% pentru luna august 2018 faţă de luna precedentă.
  • Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 191,6%, cu 3,4 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna iulie 2018.

Articolul precedentVa deveni Italia noua Grecie a Europei? Dacă da, va fi mult mai grav
Articolul următorÎn lipsa intervențiilor BNR, indicii ROBOR o iau în sus

Comments are closed.