Se destramă mitul locurilor de muncă nou create. Joburi vacante tot mai puține

România are puține joburi libere și este una dintre cele patru țări UE în care rata locurilor de muncă vacante a scăzut în primul trimestru.

Rata joburilor vacante a fost, în Uniunea Europeană, de 2,2% în primul trimestru al acestui an, în creștere de la 2,0% în trimestrul precedent și de la 1,9% în primele trei luni din 2017, se arată într-un comunicat publicat de Eurostat.

În zona euro, rata locurilor de muncă vacante a fost de 2,1% în T1 2018, mai mare decât cea înregistrată în T4 2017, de 2,0% și decât cea de 1,9%, în primul trimestru al anului trecut.

În primul trimestru, rata joburilor vacante a fost în zona euro, de 1,9% în industrie și construcții și de 2,4% în servicii, iar în UE, de 2,0% în industrie și construcții și de 2,4% în servicii.

Sursa: Eurostat

Dintre statele membre care au afișat rezultate pentru primele trei luni ale anului, cele mai mari rate ale locurilor de muncă disponibile s-au înregistrat în Cehia (4,8%), Belgia (3,5%), Germania și Suedia (ambele cu 2,9%), Olanda și Austria (ambele cu 2,8%)

Cele mai mici rate au fost înregistrate în Grecia (0,7%), Spania și Portugalia (ambele cu 0,9%), Bulgaria și Irlanda (ambele cu 1,0%), Slovacia, România, Polonia, Cipru (toate cu 1,2%).

Comparativ cu același trimestru al anului anterior, rata joburilor vacante a crescut în 16 țări membre și au rămas stabile în Bulgaria, Danemarca, Irlanda, Croația, Lituania, Luxemburg, Portugalia, Finlanda.

Scăderi au intervenit în Grecia (-0,3 puncte procentuale), Estonia (-0,2 pp), Malta și România (-0,1 pp).

Cele mai mari creșteri s-a produs în Cehia (1,7 pp), Austria (0,6 pp), Letonia, Ungaria și Olanda (fiecare cu o majorare de 0,5 pp).

Articolul precedentÎncă un ”mărunțiș” 450 milioane de lei în plus la datoria publică
Articolul următorȘi Romgaz îl contrazice pe ministru: „Gazul va fi mai scump la iarnă”

Comments are closed.