Se confirmă: Bancpost, fraudă de proporții pe spinarea împrumutaților. Banca contestă

După o lungă perioadă de administrare frauduloasă a operațiunilor băncii, ilegalitățile comise de Bancpost împotriva clienților au ieșit la iveală.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a amendat banca și a dispus returnarea către clienții cu contracte cesionate către un SRL din Olanda, începând cu 2008, a tuturor dobânzilor plătite în ultimii 10 ani.

ANPC a emis un comunicat de presă în care anunță că a informat si urmatoarele instituții cu privire la această speță: Agenția Națională de Administrare Fiscală, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, Oficiul Național de Prevenire si Combaterea Spălării Banilor si Banca Naționala a României.

Comportamentul Bancpost față de clienți a făcut ca aceștia să nu mai poată suporta presiunile și au reclamat banca.

De parca nu ar fi de ajuns stresul cauzat de așteptarea zilnică a știrilor despre ce a mai făcut ”domnul” ROBOR, Bancpost are cele mai abile metode de a hărțui clienții cu credite.

Clienți ai Bancpost, contactați de redacție, au povestit cum într-o săptămână ajungi să vorbești la telefon cu banca mai mult decât vorbești cu familia. Te sună de la ”Deprtamentul pentru credite problematice”.

La ora nouă dimineață, fix, sună telefonul și ești luat la întrebări, la ora 19.00 fix suna telefonul și ești luat iar la întrebări, după ce pe parcursul întregii zile ai fost sunat din două în două ore.

Cu un sarcasm nerușinat de la celălăt capăt al firului se aude o voce răstită: ”Avem plăcerea cu domnul … ? Spuneți-ne data și anul nașterii”.

Nu apuci să articulezi vreun cuvânt că ești luat din nou în șuturi. ”Dacă nu vreți să fiți raportat la Biroul de Credit, achitați de urgență rata restanta la creditul pe care l-ati contractat”.

Apoi încep să te iscodească de ce nu mai poți achita și te invită cu viclenie să faci un alt grafic de rambursare.

Lăsând la o parte faptul că în această situație dobânda crește prin reeșalonarea ratelor, banca recurge cu șiretenie la tehnica reidentificrii clientului, noul grafic fiind de fapt o probă în instanță, prin care banca se asigura ce orice termen de prescriere a datoriei nu va putea fi invocat.

La intervale de nici două ore sună iar și iar telefonul. De această dată de la celalat capăt se aude ”Toți operatorii noștri sunt ocupați, vă rugăm așteptați”. Deci, ești introdus automat în memoria unui robot, progrmat să terorizeze clientul.

Acum, Bancpost va avea de plătit mulți bani. Din păcate vor fi plătiți de noul acționar Banca Transilvania, pe care managerii Bancpost i-au păcălit să cumpere pachetul de acțiuni, cu aceeași viclenie cu care a ascuns ilegalitățile comise timp de 10 ani.

Potrivit unor surse Profit.ro, numărul creditelor cesionate de Bancpost este de circa 63.000, iar dobânzile încasate de-a lungul anilor depășesc 300 de milioane de euro.

ANPC a amendat cu 150.000 de lei Bancpost pentru că ar fi încălcat legea privind protecția consumatorilor (OG21/1991) și pe cea pentru pedepsirea practicilor comerciale incorecte (363/2007) după ce a cesionat credite performante aferente persoanelor fizice către o firmă cu răspundere limitată din Grecia, deținută de grupul EFG Eurobank, din care făcea parte și Bancpost înainte să fie cumpărată de Banca Transilvania în acest an.

ANPC consideră că societatea olandeză EFG New Europe Funding II B.V., la care Bancpost a cesionat creditele, începând cu iulie 2008, și pentru care a făcut administrarea, nu era autorizată ca bancă sau instituție financiară nebancară și că astfel nu avea dreptul să încaseze dobânzi și comisioane de la consumatorii din România.

În discuție ar fi 63.000 de credite, potrivit surselor Profit.ro, cu un sold maxim de peste 675 de milioane de euro, împrumuturi proaspăt acordate, din categoria standard, pentru care au fost plătite dobânzi de peste 300 de milioane de euro în perioada 2008-2015. ANPC solicită, în 30 de zile, restituirea către clienți a costurilor aferente plătite pentru intervalul 2008 – martie 2018. Totodată, a fost dispusă și restituirea dobânzilor penalizatoare și penalităților reținute, acolo unde este cazul. Bancpost, parte acum a Grupului Banca Transilvania, poate contesta în instanță decizia ANPC, care este suspendată până la o decizie finală.

Bancpost a făcut public un comunicat în care arată – „Bancpost a luat nota de opinia ANPC și va discuta cu autoritatea pentru a înțelege mai bine considerentele care au stat la baza deciziei. Din momentul contestării în fața instanțelor de judecată și până la momentul rămânerii definitive a hotărârii judecătorești, toate măsurile stabilite prin procesul verbal sunt suspendate de drept, conform legii. În orice situație însă, obligația de restituire a anumitor sume de bani nu va putea fi reținută în sarcina băncii, ci, eventual, în măsura în care instanța va constata legalitatea măsurilor dispuse, doar pe seama cesionarului, care a încasat sumele. Orice eveniment care a avut loc anterior momentului finalizării tranzacției de cumpărare a Bancpost  de către BT nu intră în aria de răspundere a Băncii Transilvania, urmând să fie adresat corespunzător și gestionat de către acționarii anteriori (societățile din Grupul Eurobank), în conformitate cu condițiile contractuale convenite la momentul perfectării tranzacției. Integrarea Bancpost în Grupul Financiar BT continuă și nu este afectată de recentele decizii ale ANPC în legatura cu statutul clienților ex-Bancpost (externalizați către entități din afara țării). Contractul semnat între BT și Eurobank pentru achiziționarea Bancpost acoperă un perimetru și un portofoliu precis și conține clauze detaliate care reglementează posibile situații precum cele menționate mai sus. Având în vedere că Banca Transilvania – cea mai mare entitate din Grupul Financiar BT – este o instituție listată, BT va continua să respecte standardele de transparență în relația cu investitorii săi și reamintim faptul că declarații vădit false sau zvonuri din partea unor diverși lideri de opinie pot cădea sub incidența legislației privind abuzul de piață și ar putea fi investigate de către autoritățile de supraveghere”.

Articolul precedentDeficitul comercial a urcat în primele șase luni cu 8,35%, la 6,3 miliarde euro
Articolul următorVești bune pentru cei cu credite în lei: doar ROBOR la 12 luni crește

Comments are closed.