Yango, aplicaţie digitală de e-hailing, dezvoltată de compania rusească Yandex, care operează în prezent în 16 ţări din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, s-a lansat joi în Bucureşti. România devine astfel a cincea ţară a Uniunii Europene în care serviciul este disponibil, după Estonia, Letonia, Lituania şi Finlanda.

Yango este parte a grupului Yandex, una dintre cele mai mari companii de IT din Europa (NASDAQ:YNDX).

”Călătoriile comandate prin intermediul aplicaţiei pornesc de la preţul de 5 lei cu discount, care include rezervarea maşinii, o distanţă de 3 km şi o durată a cursei de 7 minute. De exemplu, o cursă din Drumul Taberei către Centrul Istoric costă circa 10 lei, în timp ce o călătorie din Piaţa Muncii la Pipera va fi în jur de 11,5 lei. Clienţii Yango vor putea ajunge de la Aeroportul Otopeni până în centrul Bucureştiului (Piaţa Universităţii) cu aproximativ 35 lei”.

În prezent, plata curselor este disponibilă doar prin intermediul unui card bancar înregistrat în aplicaţie.

Aplicaţia Yango foloseşte propriul sistem de cartografiere, direcţionare şi navigaţie, precum şi o distribuire inteligentă a comenzilor, pe baza tehnologiilor Machine Learning.

Aceste caracteristici permit reducerea semnificativă a costurilor nete ale călătoriilor, astfel încât utilizatorii plătesc mai puţini bani pe o cursă în timp ce şoferii câştigă mai mult, spun reprezentanţii companiei.

“În ultima perioadă, piaţa de transport urban din România a scăzut semnificativ standardele de calitate privind experienţele clienţilor. Ca prim pas înainte de lansarea oficială, echipa noastră a organizat o serie de sesiuni de training pentru şoferii partenerilor, în care aceştia au fost instruiţi cu privire la specificaţiile serviciului, cum să comunice cu pasagerii şi alte aspecte importante. În plus faţă de preţurile foarte accesibile, Yango excelează la capitolul tehnologie, principalul nostru avantaj competitiv. Compania noastră a dezvoltat o serie de tehnologii avansate care controlează automat starea maşinii şi modul de conducere a acesteia, pe care plănuim să le aducem şi în România cât mai curând”, declară Andrei Voicu, director regional Yango pentru România şi Republica Moldova.

Yandex s-a lansat în urmă cu 22 ani ca un motor de căutare web, iar acum este un grup internaţional de companii care oferă circa 90 de servicii, tehnologii de talie mondială în domeniul Big Data şi Machine Learning, şi deţine cea mai mare reţea de centre de date din Europa (peste 100.000 de servere), unul dintre cele mai cunoscute fiind cel din Finlanda.

Yandex este printre foarte puţinele companii din lume care folosesc în mod real tehnologia maşinilor autonome, care se conduc singure.

Maşinile sale autonome au fost lansate deja pe drumurile publice din mai multe ţări, iar compania intenţionează să lanseze aceste vehicule şi în România ”într-o bună zi”, a declarat Musheg Sahakian, directorul de extindere Globală al Yango.

Dacă utilizatorul introduce punctul de destinaţie atunci când comandă o maşină, aplicaţia va calcula preţul exact pe care acesta îl va avea de plătit pentru cursa respectivă. Acest preţ nu se va modifica în timpul cursei, chiar dacă maşina este blocată în trafic sau şoferul va fi nevoit să urmeze o rută ocolitoare.

Yango nu are propriile maşini sau şoferi, lucrează cu parteneri locali – companii de transport. Odată cu lansarea aplicaţiei, un centru dedicat pentru şoferi a fost recent deschis de către un partener Yango în Bucureşti. În cadrul acestuia, şoferii se familiarizează cu aplicaţia, participă la sesiuni de training şi teste.

Ca modalitate suplimentară de control al calităţii, Yango permite utilizatorilor să evalueze fiecare cursă şi să trimită sugestii sau reclamaţii serviciului de suport disponibil non-stop. Şoferii cu cele mai bune evaluări primesc mai multe comenzi, în timp ce şoferii care primesc rating-uri scăzute vor primi mai puţine curse sau, în cel mai rău caz, le poate fi refuzat accesul la serviciu (temporar sau permanent).

Yango este o aplicaţie digitală pentru comanda unei curse. Serviciul este operat de către Yandex.Taxi B.V., companie membră a grupului Yandex. În prezent, Yango (serviciu care funcţionează şi sub numele de Yandex.Taxi în unele ţări) operează în 16 ţări, inclusiv Estonia, Letonia, Finlanda, Serbia sau Israel şi se extinde în mai multe regiuni ale lumii. Aplicaţia este disponibilă pentru descărcare gratuită din App Store sau Google Play în română, engleză şi multe alte limbi.

Serviciul Yango/Yandex.Taxi a fost lansat în 2011, iar până sfărşitul lunii septembrie 2018 compania a înregistrat 1 miliard de curse. Peste 700.000 de şoferi sunt conectaţi activ la serviciu în fiecare lună.

În România, sunt active, în prezent, cel puţin trei platforme de ridesharing şi e-hailing: Uber, Clever şi Bolt.

Articolul precedentANAF, întâlniri cu contribuabilii pe tema caselor de marcat electronice
Articolul următorANRE: Preţul final al energiei electrice pentru populaţie nu creşte de la 1 iulie