Lovitură uriașă pentru români în următoarea perioadă! Institutul Național de Statistică anunță o nouă explozie a inflației: cel mai mult se vor scumpi alimentele, construcțiile și produsele industriale, relatează Realitatea PLUS. 

TENDINŢE ÎN EVOLUŢIA ACTIVITĂŢII ECONOMICE ÎN PERIOADA IUNIE – AUGUST 2022

– Creștere a activității în construcții și comerțul cu amănuntul
– Relativă stabilitate a numărului de salariați în industria prelucrătoare și servicii
– Creștere accentuată a prețurilor în industria prelucrătoare, construcții și comerțul cu amănuntul

Potrivit estimărilor managerilor români, prețurile alimentelor și mărfurilor nealimentare se vor scumpi cel mai mult. Vor crește cu 68 de procente. Aproape la fel de mult se vor majora și prețurile materialelor de construcții, cu 57%, prevăd specialiștii. Vom scoate mai mulți bani din buzunar și pentru servicii. Analiștii prevăd o majorare de peste 30 de procente, pentru următoarele 3 luni. 

INS: Se scumpesc alimentele, serviciile și construcțiile până în august 2022

alimentele și mărfurile nealimentare – prețuri mai mari cu 68%
construcții – prețuri mai mari cu 57%
industria prelucrătoare – prețuri mai mari cu 40%
servicii – prețuri mai mari cu 32%

Sursă: INS

 

Imagine

Industrie prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna iunie 2022, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +9%). Pentru activitatea de fabricare a băuturilor se va înregistra cea mai mare creștere (sold conjunctural +32%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +4% pe total industrie prelucrătoare.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere accentuată în următoarele trei luni (sold conjunctural +40%).

Construcţii

Potrivit estimărilor din luna iunie 2022, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni creștere a volumului producţiei (sold conjunctural +19%).

Managerii estimează creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +6%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creșterea accentuată a acestora (sold conjunctural +57%).

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creștere a activităţii economice (sold conjunctural +19%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere (sold conjunctural +20%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creștere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +20%).

Managerii societăţilor comerciale estimează creștere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +68%).

Servicii

Conform estimărilor din luna iunie 2022, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +8%).

Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere (sold conjunctural +32%), potrivit datelor INS.

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentRares Bogdan a explicat masurile economice ale Guvernului: „Românii au nevoie de adevăr, nu de măsuri populiste care riscă să le explodeze în față!”
Articolul următorA început extracția gazelor din Marea Neagră. Ciucă: “Participăm la un eveniment istoric pentru industria energetică din România”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau