Schimbările la TVA pentru vouchere: „Toate companiile vor fi afectate”

Schimbările pregătite de Guvern la regulile de TVA pentru cupoanele valorice (vouchere) vor da bătăti de cap firmelor, consideră specialiștii.

„Toate companiile care utilizează cupoane valorice vor fi afectate, cu precădere lanţurile de magazine, producătorii, prestatorii de servicii precum şi firmele care emit sau intermediază cumpărarea sau vânzarea acestora”, a declarat Adrian Teampău expert în cadrul companiei de consultanţă EY România, citat de Mediafax.

La finalul lunii august, Ministerul Finanţelor Publice a pus în dezbatere publică un proiect de modificare a Codului Fiscal, ce ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2019..

Modificarea vizează clarificarea tratamentului de TVA aplicabil cupoanelor valorice. Propunerea de legislaţie vine ca urmare a obligaţiei statelor membre UE de a implementa în legislaţia locală o directivă din 2016.

„Noi am identificat câteva aspecte care pot ridica probleme în practică. De exemplu, situaţia în care vânzătorul produsului sau prestatorul serviciului va emite o factură către compania care a emis cuponul valoric (ex. producătorul bunului), nu către client”, a spus Teampău.

„Totodată, dacă este necesară plata unei diferenţe din partea clientului, atunci furnizorul/prestatorul va emite două facturi: una către emitentul cuponului şi una către client. În ambele situaţii, ne punem întrebarea dacă emitentul care suportă parţial/integral costul achiziţiei poate să îşi recupereze TVA achitată, atât timp cât cel care intră în posesia bunului sau utilizează serviciul este clientul”, arată reprezentantul EY România.

Ca noutate absolută în ceea ce priveşte cupoanele cu utilizare multiplă este situaţia în care intermediarul cumpărător/revânzător de cupoane valorice obţine profit din aceste intermedieri.

„Dacă acesta prestează un serviciu şi se poate identifica, atunci această prestare este supusă TVA. Cum s-ar distinge în practică dacă intermediarul prestează sau nu un serviciu, în măsura în care acesta obţine profit prin obţinerea unui discount la achiziţia cupoanelor sau prin adăugarea unei marje de profit la revânzarea lor?” – se întreabă Adrian Teampău.

„Este clar că aceia care operează cu cupoane valorice vor fi nevoiţi să îşi reanalizeze structurile comerciale din prezent pentru a determina dacă generează obligaţii suplimentare de TVA sau dacă există soluţii de eficientizare”, a explicat expertul fiscal.

Articolul precedentGazul se scumpește, bucureștenii se vor încălzi cu biogaz din gunoi
Articolul următorClever Taxi sesizează CE: PMB vrea să conserve monopolul anumitor companii de taxi

Comments are closed.