Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României atrage atenția asupra semnificativă înrăutățire suplimentară SEMNIFICATIVE a inflației, mai cu seamă pe termen scurt. Concluzia apare în Raportul asupra inflației pe noiembrie 2021, adoptat marți.

Rata anuală a inflației este așteptată să-și prelungească trendul pronunțat crescător până spre mijlocul anului viitor, implicit să urce mai mult deasupra intervalului țintei și peste valorile previzionate anterior, în principal ca efect al majorărilor ample anticipate a fi consemnate de prețurile produselor energetice în trimestrele IV 2021 și I 2022, în contextul ascensiunii abrupte a cotațiilor internaționale,” se arată în raport.
Analiza are și o componentă pozitivită, pronosticul fiind o ajustare descrescătoare relativ alertă, revenind în trimestrul III 2023 în interiorul intervalului țintei.
Analiștii BNR mai spun că plafonarea prețurilor energiei electrice și ale gazelor naturale în cursul acestei ierni ar imprima un caracter fluctuant evoluției prognozate a ratei anuale inflației pe orizontul scurt de timp – creștere în octombrie 2021, urmată de scădere în noiembrie și apoi de o altă majorare în aprilie 2022, odată cu revenirea prețurilor la nivelurile prevăzute în contracte.

Valul 4 al pandemiei și măsurile restrictive asociate continuă, de asemenea, să genereze incertitudini și riscuri mari ale previziunilor, cel puțin pe termen scurt, mai arată BNR.

Articolul precedentOficial ANRE: Guvernul trebuia să stimuleze și economia de energie
Articolul următorCîțu și Ciolacu se contrazic pe cota unică de impozitare. PSD vrea să o elimine, PNL să o păstreze