România se îndreaptă către o criză fără precedent generată de actualul guvern, atrage atenția consultantul fiscal Gabriel Biriș, fost secretar de stat în ministerul de Finanțe.

 

Statul ar fi rămas fără bani de pensii și salarii, în condițiile în care Finanțele nu mai reușesc să se împrumute de la bănci după OUG 114 și a apelat la rezervă de lichiditate din Trezorerie. Acești bani care erau meniți să asigure finanțarea țării pentru câteva luni, în cazuri excepționale.

În luna ianuarie, Ministerul de Finanțe a organizat șapte licitații de titluri de stat, prin care a încercat să se împrumute de la bănci și investitori, însă la niciuna dintre ele nu a reușit să atragă banii de care are nevoie.

Guvernul avea nevoie de banii de la bănci pentru că nu mai are cu ce să plătească pensiile și salariile, avertizează expertul economic. Totodată, mai sunt și credite care se apropie de scadență și trebuie achitate.

„Statul are nevoie de bani că să plătească pensii, salarii, să finanțeze deficitul, pentru că nu colectează cât cheltuiește. Mai sunt și rostogoliri de credite. Pe termen scurt, ei așa fac, pentru că nu au bani să le dea înapoi. Ei au nevoie de bani suplimentari”, a declarat Gabriel Biriș într-un interviu pentru ziare.com.

După ce planul de a se împrumută la bănci a eșuat, ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a spus că a dat dispoziție să nu se mai împrumute în piață și să se apeleze la rezervă din Trezorerie, unde există bani suficienți pentru șase luni.

Estimarea de șase luni este greșită, atrage atenția consultantul fiscal. Banii din fondul de rezervă sunt destinați pentru finanțarea țării în cazuri excepționale, iar prin decizia luată de Teodorovici a fost generată o criză economică, subliniază Gabriel Biriș.

„Nu cred că banii din rezervă ajung 6 luni, s-a cam bâlbâit Teodorovici. Cred că sunt vreo 3 luni. Dar eu mă întreb: termină buffer-ul și rămân fără bani. Și se duc la bănci cu mână întinsă, în genunchi. Cât o să coste atunci? Care sunt riscurile? O criză economică”, avertizează Gabriel Biriș.

Necesarul de finanţare al statului român este de aproximativ 70 de miliarde de lei (14,7 miliarde de euro), iar „buffer-ul” pe care îl mai are la dispoziţie acum Ministerul Finanţelor – de aproximativ 5,8 miliarde euro – acoperă trei-patru luni de refinanţare a nevoilor curente.

Articolul precedentAmendă uriașă pentru hypermarketuri pentru că s-au înțeles la prețuri
Articolul următorRomânia a înregistrat deficit și la produsele prelucrate din metal