Giganții auto VW, Daimler și BMW au conspirat pentru a limita dezvoltarea tehnologiei de reducere a emisiilor poluante la autoturisme. Aceasta este concluzia preliminară a Comisiei Europene, după o anchetă anti-monopol, anunță pe pagina de internet postul de radio Deutsche Welle.

Constructorii auto germani Volkswagen, Daimler și BMW au colaborat ilegal, încălcând legislația europeană anti-monopol, pentru a pune bețe în roate concurenței în privința tehnologiei de reducere a emisiilor nocive, a anunțat vineri Comisia Europeană.

Autoritățile comunitare anti-monopol au prezentat rezultatele preliminare ale unei anchete de doi ani, în cadrul căreia au fost efectuate inclusiv percheziții la sediile giganților auto germani.

Firul evenimentelor

Din 2006 până în 2014, cei trei constructori auto germani ar fi conspirat să limiteze dezvoltarea și aprobarea tehnologiilor de reducere a emisiilor poluante pentru automobilele vândute în Europa.

Colaborarea celor trei a avut ca obiectiv împiedicarea concurenței și a „încălcat regulile comunitare anti-trust.”

Au fost restricționate mai ales două tipuri de tehnologii: una de reducere a emisiilor de oxid de azot generate de mașinile cu motoare Diesel, a doua de reducere a particulelor dăunătoare emise de mașinile pe benzină.

Aceste companii auto „au refuzat consumatorilor oportunitatea de a cumpăra mașini mai puțin poluante”, în pofida faptului că tehnologiile necesare erau deja disponibile.

Conspirație ‘pentru a nu-și îmbunătăți produsele’

Comisara europeană Margrethe Vestager, responsabilă pentru politicile privind concurența, a declarat că autoritățile anti-monopol ale UE suspectează că VW, BMW și Daimler au restricționat în mod intenționat accesul clienților lor la cele mai bune tehnologii disponibile.

„Companiile pot colabora în multe feluri pentru a-și îmbunătăți produsele. Regulile UE privind concurența nu le permit însă defel să conspire pentru a face exact opusul: neîmbunătățirea produselor lor și a calității oferite”, a precizat Vestager într-o declarație.

Un purtător de cuvânt de la Daimler a declarat că grupul german cooperează cu investigatorii, dar că firma nu se așteaptă să fie amendată ca rezultat al anchetei.

Nu este deloc primul scandal în care sunt implicați în ultimii ani marii constructori auto germani: din contră, dezvăluirile de vineri sunt ultimul episod din mai multe scandaluri privind emisiile în care sunt acuzate companiile auto germane.

VW, mai ales, a fost lovit masiv de scandalul din 2015 „Dieselgate”, concernul de la Wolfsburg recunoscând în cele din urmă că a echipat 11 milioane de autovehicule din lumea întreagă cu o aplicație care înșela rezultatele testelor privind emisiile nocive generate de aceste autoturisme. BMW, Daimler și VW au fost criticate dur și în 2018 pentru plata unor teste efectuate pe animale, în urma cărora maimuțe au fost expuse gazelor toxice produse de motorină.

Ce urmează: Comisia a precizat că a anunțat companiile auto amintite în legătură cu concluziile sale și le-a trimis o „declarație cu obiecții.” Constructorii auto germani au acum șansa de a răspunde acuzațiilor. Autoritățile anti-monopol au subliniat că ancheta nu s-a încheiat.Dacă VW, BMW și Daimler vor fi găsite vinovate de încălcarea legilor anti-trust, atunci Comisia le poate amenda cu până la 10% din cifra de afaceri anuală a fiecăreia la nivel global.

Articolul precedentEugen Teodorovici anunţă că România va fi gata să treacă la euro din 2024
Articolul următorAlimentele tradiționale ar putea avea TVA de 5%