Scumpirea energiei i-ar putea lovi și mai rău pe consumatorii români. Companiile din energie amenință Guvernul că se retrag de pe piață dacă nu își recuperează banii pe care nu i-au încasat de la consumatori ca urmare a plafonării tarifelor. O asociație de profil i-a avertizat pe factorii de decizie că dacă nu deblochează urgent situația, efectele pot fi catastrofale tocmai pentru cei pe care astfel de măsuri ar fi urmat să-i protejeze. 

”Plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale este suportată de către furnizori de peste jumătate de an”, arată un comunicat al Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER). Ca urmare, furnizorii îi cer premierului Nicolae Ciucă să deblocheze de urgență decontarea și plata sumelor restante.

Într-o scrisoare transmisă atât premierului, cât și ministrului Energiei, Virgil Popescu și președintelui ANRE, Dumitru Chiriță, AFEER avertizează că în lipsa unei soluții rapide, criza de pe piața energiei se va accentua, iar românii ar fi primele victime.

Procesul de decontare aferent compensării facturilor de energie ale consumatorilor casnici este complet funcțional, (…) dar sumele aferente compensării reprezintă doar o mică parte din schema de ajutor introdusă prin OUG 118/2021.

Din păcate, după 7 luni de la intrarea in vigoare a primei legislații în această privință, procesul de realizare a decontării sumelor aferente plafonării încă nu funcționează, arată Laurențiu Urluescu, președintele AFEER. 

”Sumele necesare acoperirii diferențelor rezultate din aplicarea plafonărilor sunt foarte mari, până acum fiind suportate integral din fondurile proprii ale furnizorilor sau acționarilor acestora și din credite bancare angajate de către aceștia. (…) Având în vedere că băncile, prin depășirea expunerilor, sunt din ce în ce mai reticente în a împrumuta furnizorii, ne așteptăm ca în viitorul apropiat o serie de furnizori să își înceteze activitatea”.

RETRAGEREA DE PIAȚA A FURNIZORILOR, SCENARIU DE COȘMAR

O astfel de situație ar provoca, prin efect de domino, un dezastru pe piața energiei. Clienții furnizorului care își încetează activitatea ar trebui preluați de așa-numitul furnizor de ultimă instanță, îngreunându-le și acestora activitatea, existând chiar riscul ca aceștia SĂ NU POATĂ ONORA CERERILE. 

 CUM SE POATE REGLEMENTA DECONTAREA

În aceste condiții, AFEER propune următoarele măsuri, a căror implementare urgentă ar reduce presiunea la care este expusă piața de energie:

– datoriile statului către furnizori să fie compensate cu obligațiile de plată ale furnizorilor către bugetul de stat;

neaplicarea penalităților pentru sumele plătite către bugetul de stat cu întârziere de către furnizori, acestea urmând a fi calculate de la data încasării sumelor decontate de Ministerul Energiei;

garantarea de către stat a creditelor furnizorilor de energie până în momentul decontării complete a sumelor datorate;

modificarea procedurii de decontare, în sensul că, în cazul unor neconcordanțe între sumele transmise de furnizor și cele constatate de autorități, să se deconteze sumele asupra cărora nu există obiecțiuni, urmând ca acelea ce necesită verificări suplimentare să facă obiectul reconcilierii ulterioare.

De asemenea, AFEER a informat, solicitând sprijin pentru rezolvarea acestei situații, înainte de a fi prea târziu, pe Președintele României și pe liderii partidelor din coaliția de guvernare.

Prețul final al energiei electrice este limitat în prezent, prin legislația în vigoare, la valori între 0,68 lei/kWh și 1 leu/kWh, iar la gaze naturale – între 0,31 lei kWh și 0,37 lei/kWh. Pe de altă parte, furnizorii sunt nevoiți să plătească sumele întregi către producătorii de energie.

Articolul precedentȘedință de Guvern la Palatul Victoria | Ordonanța prin care pensionarii vor primi ajutorul de 700 lei, pe ordinea de zi
Articolul următorLovitură grea pentru afacerile cu FIER VECHI și mafia ARDERII deșerurilor pe câmp