Lucrările de construcții au scăzut, atât față de luna septembrie din 2107, cât și față de primele nouă din anul anterioară.

 

Semnele încetinirii creșterii economice sunt evidente din evoluția lucrărilor de construcții, conform datelor lunii septembrie comunicate de către Institutul Național de Statistică.

  • Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 2,1% şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 0,4%.
  • În perioada 1.I-30.IX.2018, volumul lucrărilor de construcţii, a scăzut faţă de perioada 1.I-30.IX.2017, ca serie brută cu 4,1% şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a scăzut cu 2,2%.

O ușoară creștere în luna septembrie 2018 doar în raport cu luna precedentă.  Atât ca serie brută cu 8,0%, cât și ca serie ajustată (în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate), a crescut cu 0,8%.

Perioada 1.I-30.IX.2018 comparativ cu perioada 1.I-30.IX.2017

Scăderea cu 4,1%, este, in principal, rezultatul încetinirii ritmului lucrărilor de construcţii noi (-8,2%). Creşteri au fost la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+5,9%) şi la lucrările de reparaţii capitale (+4,7%). Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale cu 27,4% şi la clădirile nerezidenţiale cu 0,8%. Creştere a fost la construcţiile inginereşti (+8,5%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut pe total cu 2,2%. Pe elemente de structură s-a înregistrat scădere la lucrările de construcţii noi cu 5,4%. Creşteri au fost la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 5,5% şi la lucrările de reparaţii capitale cu 4,9%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale cu 26,1%. Creşteri s-au înregistrat la construcţiile inginereşti şi la clădirile nerezidenţiale cu 11,0%, respectiv cu 1,4%.

Articolul precedentCreșterea economică după 9 luni: 4,2%
Articolul următorROBOR la 3 luni staționează la 3,19%, pentru a doua zi consecutiv

Comments are closed.