Cea de a VI-a ediţie a Salonului Imobiliar Bucureşti prezintă, în perioada 1-3 martie 2019, la Palatul Parlamentului, peste 100 de proiecte, majoritatea dezvoltate în aglomerări urbane cu servicii adiacente.

Cele mai căutate apartamente rămân cele cu două şi trei camere. Pentru a livra produse solvabile, dezvoltatorii planifică apartamente cu suprafeţe medii cuprinse între 50 şi 55 mp pentru unităţile cu două camere şi 70-75 mp pentru cele cu trei. Cele mai apreciate sunt cele bine compartimentate, care beneficiază de spaţii de depozitare.

Potrivit organizatorilor evenimentului, în contextul aglomerării urbane şi a traficului aglomerat, clienţii caută soluţii de micşorare a timpului petrecut între birou şi casă. Zona, în strânsă corelaţie cu preţul, devine astfel cel mai important criteriu de alegere a locuinţei. O zonă bună, bine deservită de mijloace de transport în comun, în special metrou, cu facilităţii medicale, educaţionale şi de petrecere a timpului liber în imediata apropiere aduce un standard de locuire mai bun, iar cine vrea să beneficieze de toate acestea trebuie să plătească în plus.

Se observă o tendinţă în creştere pentru dezvoltarea de comunităţi cu numeroase facilităţi pentru rezidenţi: parcuri private, cluburi dedicate – lectură sau diverse evenimente – expoziţii de artă sau cursuri de parenting, şi servicii complementare cum ar fi cafenele, săli de fitness sau farmacii.

‘Din discuţiile avute cu expozanţii SIB aceştia se aşteaptă ca în 2019 creşterea preţurilor să încetinească, pe fondul demarării mai multor proiecte mari dar şi al condiţiilor generale de finanţare, influenţate de Ordonanţa 114. Pe de altă parte, noua lege recent intrată în vigoare cu privire la cota de TVA redusă la 5% pentru tranzacţii multiple cu locuinţe va aduce un plus de cerere, atât din partea celor care deţin un apartament cumpărat cu TVA de 5% şi vor să facă un upgrade – o cameră în plus şi o zonă mai bună – cât şi a celor care vor să îşi plaseze economiile în imobiliare şi investesc în achiziţia de studio-uri sau garsoniere pentru a le oferi spre închiriat’, spune Dora Pătraşcu, PR Manager, Salonul Imobiliar Bucureşti.

Articolul precedentȘeful ASF îi răspunde economistului-șef al BNR pe tema Pilonului II
Articolul următorANAF a făcut anunțul! Datornicii scapă de rușine!