Anunț oficial pentru nivelul de salarizare al românilor. Salariul minim european va fi implementat în acest an, iar acest lucru se va face până la jumătatea lunii noiembrie. Se fac deja calcule la Ministerul Muncii pentru a stabili noua formulă, iar una dintre variantele luate în calcul este raportarea la 50% din creșterea venitului mediu brut pe economie. Potrivit simulărilor pe datele actuale, asta ar aduce o majorare de 300 de lei pentru cei plătiți cu venitul minim. 

Ne uităm în primul rând la salariul minim pe economie pentru că acesta trebuie să crească pentru a asigura un nivel de trai decent având în vedere inflația actuală. Știm deja că în luna iulie va ajunge la valoarea brută de 3.700 de lei, ceea ce înseamnă o valoare netă de 2.217 lei. Și într-adevăr, se va implementa salariul minim european, aceasta directivă menită să ridice nivelul de trai în România și să aducă țara noastră la nivelul statelor europene.

Sunt deja mai multe simulari la Ministerul Muncii. Mai multe variante sunt luate în calcul. Una dintre ele este să se țină cont de jumătate din creșterea salariului mediu brut pe economie la nivel național. În aceste momente, salariul mediu brut care se ia în calcul este de 7.700 de lei. Dacă ne raportăm la valoarea actuală a venitului minim pe economie, vedem că de la 3.300 de lei brut ar trebui să ajungă cu această jumătate din salariul mediu la 3.883 de lei brut, ceea ce net ar veni un salariu de 2.407 de lei de la la 2.079 de lei, ceea ce ar aduce o creștere de 328 de lei net.

Se vor face în continuare simulări și pe valoarea salariului minim, adică valoarea brută de 3.700 de lei.

A doua variantă, și este puțin probabil în acest moment, pentru că datele nu sunt actualizate, este raportarea la coșul minim de consum. Deja stim, o persoană are nevoie de 3.807 de lei pe lună pentru toate cheltuielile. Vedem o diferență între acest venit și salariul minim pe econmie. În cazul în care vor fi date actualizate, există posibilitatea să ne raportăm și la acest coș minim de consum, însă din informațiile Realitatea Plus prima variantă analizată ar putea fi și cea implementată.

Articolul precedentS-a terminat greva poștașilor. Salariile vor fi mărite. Ce se întâmplă cu pensiile pe aprilie
Articolul următorCe înseamnă smishing: tipul de atac informatic căruia îi cad în plasă mii de români. Cum te poți proteja