Salariul minim ar putea crește de la 1 ianuarie 2022, iar o variantă propusă de sindicate este ca venitul minim net să ajugă la 1530 de lei net.
Blocul Național Sindical (BNS) a solicitat marți, această creștere salarială la Ministerul Muncii, unde s-au purtat negocieri cu sindicatele.
Sindicaliștii propun ca salariul minim net să crească la 1.530 lei în 2022, prin dublarea deducerilor personale. Liderii BNS au spus că, pentru ca această creștere să fie posibilă, deducerea personală de bază să se dubleze – de la 350 la 700 lei, pentru salariile aflate sub şi la nivelul salariului minim.
„Blocul Național Sindical a avansat o propunere de salariu minim de 2.500 de lei brut, completat de o modificare a Codului Fiscal, astfel încât deducerea personală să se dubleze. Cele două măsuri ar duce la un salariu minim net de circa 1.550 de lei. Am luat în calcul și impactul pe care l-ar putea avea asupra mediului economic pentru că există și riscul ca o creștere brutală a salariului minim să ducă la pierderea foarte multor locuri de muncă”, a declarat liderul BNS, Dumitru Costin.
Totoată, BNS atrage atenția atrage atenţia că nivelul actual al salariului minim nu permite unei familii medii de salariaţi să depăşească pragul de sărăcie, dar și că la nivel naţional creşterea inegalităţilor s-a accentuat în perioada pandemiei şi a afectat cu prioritate zonele sărace ale ţării.
„Pentru o familie medie de salariaţi, în 2021 pragul de sărăcie este situat la aproximativ 2.401 lei, adică nivelul minim al veniturilor per persoană salariată ar trebui să fie de aproximativ 1.465 lei net. Astăzi, salariul minim net este 1.386 lei”, mai arată BNS.
Organizația sidicală menționează că, cu excepţia judeţului Cluj, discrepanţa salarială între Bucureşti şi restul ţării s-a adâncit în ultimii doi ani în toate celelalte 40 de judeţe.
După discuțiile purtate marți după-amiază, ministrul Muncii, Raluca Turcan a publicat un mesaj pe Facebook în care a subliniat că „orice majorare” trebuie „să fie susţinută de economie pentru a evita blocajele ulterioare”.
„Salariul minim trebuie să crească, iar astăzi am avut o primă discuție cu sindicatele și cu patronatele, pentru a asculta punctele lor de vedere.Majorarea salariului minim trebuie făcută în mod predictibil, bazată pe date economice, pentru a putea fi susținută de economie.Preocuparea mea este ca în România nivelul de salarizare să fie decent, costul forței de muncă să înceapă să se apropie de media Uniunii Europene, dar în același timp trebuie să fim atenți ca orice majorare pe care o facem să fie susținută de economie pentru a evita blocajele ulterioare. Am agreat cu partenerii sociali ca săptămâna viitoare să ne întâlnim în Consiliul Naţional Tripartit, astfel încât confederaţiile sindicale şi cele patronale să îşi prezinte şi faţă în faţă propunerile. Vom analiza toate variantele propuse, iar Guvernul va contura o soluţie pe care o vom supune dezbaterii publice”, a notat ministrul Muncii.
Discuțiile se vor relua săptămâna viitoare cu participarea patronatelor.
Sursa: Realitatea Financiara