Câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 49 de lei în iunie față de luna precedentă, la 3.541 de lei, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În perioada menționată, câştigul salarial mediu nominal brut a crescut cu 84 de lei, la 5.779 de lei.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei – inclusiv activităţi de servicii informatice (8.439 de lei), iar cele mai mici în domeniul Hoteluri şi Restaurante (1.926 de lei).

”În luna iunie 2021, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite ori de fidelitate), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte), reluării activităţii anumitor agenţi economici, cât şi disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice”, se arată în comunicatul INS.

Față de mai, cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţile de editare (+20,9%) şi în telecomunicaţii, transporturi aeriene, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente (între 10,5% şi 15%).

La popul opus, cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net au fost consemnate astfel: cu 16,1% în extracţia cărbunelui superior şi inferior şi cu 9,6% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale.

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (+0,5%), dar şi în administraţie publică (+0,1%). În schimb, în sănătate şi asistenţă socială, câştigul salarial mediu net a scăzut comparativ cu luna precedentă (-2%).

Citește și: ”Rata infației a ajuns la 5% în luna iulie. Prețurile energiei si carburanților AU EXPLODAT”


Articolul precedentGuvernul a dublat numărul de muncitori străini acceptați în România
Articolul următorClaudiu Năsui, despre sprijinul pentru HoReCa în pandemie: „Nu vor exista favoritisme”