Un nou sondaj Eurostat a scos la iveală faptul că românii cheltuiesc cea mai parte a venitului lunar pe mâncare. În clasamentul european, România e prima cu un procent impresionant de 23,7%. 

Un sondaj Eurostat recent evidențiază faptul că românii alocă cea mai mare parte a veniturilor lor lunare pentru achiziționarea alimentelor. În clasamentul european, țara noastră ocupă primul loc cu un procent de 23,7%, subliniind astfel provocările economice cu care se confruntă cetățenii României în comparație cu restul continentului.

În ceea ce privește cheltuielile pentru haine și încălțăminte, educație și sănătate, acestea ocupă un loc secund în bugetul mediu al unei gospodării românești, reprezentând aproximativ 19,1%.

Angajații Loteriei Române ies în stradă. Vor protesta timp de patru zile în fața Ministerul Finanţelor

Pe de altă parte, cheltuielile cu locuința, care includ costurile pentru apă, electricitate, gaze și alți combustibili, reprezintă aproximativ 18,4% din veniturile familiale. Aceste date subliniază presiunea financiară sub care se găsesc românii, fiindcă veniturile din România sunt semnificativ mai mici în comparație cu alte state europene.

Clasamentul Eurostat scoate în evidență o discrepanță semnificativă între statele membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește procentul veniturilor cheltuit pe alimente. România se situează în fruntea listei cu 23,7%, urmată de Bulgaria cu 18,9%, Slovacia și Lituania cu 18%, și Estonia și Letonia cu 17,7%.

Pe de altă parte, țări precum Irlanda (7%), Luxemburg (8,2%) și Austria (8,9%) înregistrează cele mai mici procente ale cheltuielilor cu alimentele din veniturile lunare. 

Articolul precedentAngajații pot avea 10 zile libere în plus. Cine beneficiază de acest drept?
Articolul următorBoloș, despre „taxa pe boală”: „Suntem singura țară unde indemnizaţia de concediu medical e mai mare decât salariul”