Ministerul Muncii pregătește creșterea salariilor pentru mai mulți bugetari din România. 

Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență prin care mai multe categorii de bugetari vor primi o mărire de salariu!

În primul rând, angajații de la stat care gestionează programe ce se derulează prin PNRR vor primi un spor de 50% la salariul de bază, la fel cum primesc cei implicați în proiecte europene. Ministerul condus de Marius Budăi intenționa să facă acest lucru încă din vară, însă decizia a fost amânată pentru a 3-a etapă a majorărilor din acest an, relatează Realitatea PLUS.

Potrivit formei propuse acum de Ministerul Muncii, anumite categorii de bugetari implicați în proiecte ce țin de PNRR sau de ratificarea sau aprobarea acordurilor de împrumut adoptate de Parlamentul României vor putea primi o majorare de până la 50 la sută la salariu.

BUGETARII IMPLICAȚI ÎN PROIECTE PRIN PNRR VOR PRIMI MAI MULȚI BANI
„Personalul din instituțiile și/sau autoritățile publice nominalizat în echipele de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile și/sau în baza legilor pentru ratificarea sau aprobarea acordurilor de împrumut adoptate de Parlamentul României, precum și personalul implicat în implementarea Mecanismului de redresare și reziliență, beneficiază de majorarea salariilor de bază (…) cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat. Această majorare se aplică proporțional cu timpul efectiv alocat activităților pentru fiecare proiect.”
SURSA: Proiect OUG pentru modificarea Legii salarizării

 

Ministerul Muncii precizează, în Nota de fundamentare, că „pentru a asigura o bună gestionare din punct de vedere al judiciozității cheltuirii banului public a tuturor investițiilor cuprinse în Planul Național de Redresare și Reziliență și pentru a asigura un aparat de lucru suficient de adecvat care să asigure atingerea în termen a celor 507 jaloane, este necesară adoptarea unui regim de salarizare similar celui aferent implementării politicii de coeziune.

În caz contrar, respectiv dacă nu se asigură premisele acestei similititudini, există un risc extrem de ridicat la migrării personalului înalt calificat fie către instituții publice care oferă o remunerare mai avantajoasă, fie catre instituții europene/internaționale sau organizații din mediul privat”. 

 

De mai mulți bani vor avea parte și cei angajați special să se implice în aceste proiecte. În momentul de față, acești salariați beneficiază de un spor de 35% la salariul de bază, însă pe viitor procentul va fi de 50%, indiferent dacă este vorba de fonduri europene sau de fonduri din PNRR. Tot de o majorare a sporului de la 35 la 50% vor beneficia și angajații de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, potrivit Realitatea PLUS.

Subiectul creșterii salariilor bugetarilor care se implică în proiecte din PNRR a fost atins prima dată în august, odată cu proiectul de ordonanță publicat de Ministerul Muncii. Acesta se referea la majorarea salariilor tuturor bugetarilor. Ba chiar era prevăzută și acordarea „sporului de complexitate” pentru salariații câtorva ministere. Însă la două săptămâni, același minister a venit cu o variantă în care era prevăzută doar majorarea uniformă a salariilor bugetarilor, potrivit Realitatea PLUS. Noua variantă a fost adoptată până la urmă de Guvern, dar proiectul acordării unui spor pentru PNRR nu a dispărut, astfel că este reluat în proiectul de ordonanță pe care Ministerul Muncii tocmai l-a publicat. 

Articolul precedentPreviziuni SUMBRE: românii nu scapă de valul de scumpiri – Rata inflației va scădea abia la jumătatea anului 2024
Articolul următorCombinațiile Companiei Aeroporturi cu ministerul lui Grindeanu: decizii aberante, ÎMPOTRIVA intereselor statului. MAFIA gunoaielor, dinamitată

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau