Deciziile politice din ultima perioadă au dus la blocarea mai multor sectoare, este ca și cum o putere ostilă din afara țării, Rusia, și-ar fi pus oamenii la guvernare, este de părere fostul secretar de stat la Ministerul de Finanțe Gabriel Biriș.

 

Există un elan distructiv dat de o serie de măsuri implementate de Guvern, ultima şi cea mai importantă fiind Ordonanţa de Urgenţă n.r. 114/2018, care au potenţialul de destabiliza ţara noastră şi din care câştigă doar ruşii, este de părere avocatul Gabriel Biriş.

Fostul oficial din Ministerul Finanțelor a precizat ieri seară, în cadrul unei conferinţe organizate de Finmedia, că este ca şi cum o putere străină ostilă şi-a pus oamenii la guvernare şi ne macină din interior.

„Încerc să schiţez un răspuns cu privire la care este, cel puţin în opinia mea, raţiunea din spatele acestei cavalcade de modificări care a blocat, mai mult sau mai puţin, exploatarea gazului din Marea Neagră. A lovit exploatarea gazului onshore. A lovit tot lanţul de energie electrică. A lovit sistemul bancar. A lovit Pilonul II de pensii. A lovit în sectorul telecom. Practic, o sumă de măsuri care blochează sectoare”, a declarat Biriș, citat de Bursa.ro.

Marea Neagră devine lac rusesc

Avocatul a adăugat: „Vedem că în condiţiile în care este nevoie de investiţii în energie electrică, tu vii cu o taxă de 2% pe cifra de afaceri aplicată în lanţ, care este de zece ori mai mare decât cea anterioară, despre care ANRE spune că se aplică şi pe anul trecut”.

Potrivit lui Gabriel Biriş, prima măsură din suita de atacuri la adresa economiei ţării noastre şi a capacităţii sale de a fi un actor important în zonă, este păstrarea Mării Negre ca lac rusesc, prin legea offshore.

„Nu a fost suficient că au blocat investiţiile în exploatarea din Marea Neagră, au lovit şi în producţia de gaz onshore. Dar de ce doar de gaz, nu şi de petrol? Adică noi, în momentul de faţă, plafonăm preţul de vânzare pentru gazul onshore, dar în acelaşi timp cerem redevenţa la preţul de pe bursa de la Baumgarten, deci o creştem procentual. De ce facem chestia asta? De ce doar pe gaz?”.

Totodată, Gabriel Biriş a subliniat că plafonarea preţului la gaze este valabilă doar pentru producători, nu şi pentru traderi.

„Vom vedea cum o să apară nişte băieţi deştepţi, şi uite aşa se fac banii”, a spus avocatul.

Măsuri distructive prin OUG 114/2018

OUG 114 care a lovit industria bancară, sectorul de energie, cel de telecom şi Pilonul II, prin prevederile acesteia, împreună cu legea 256/2018, blochează exploatările din Marea Neagră şi dezvoltarea sustenabilă a ţării, mai spune Gabriel Biriş.

„Ruşii sunt singurii care câştigă din măsurile astea. Vedem cum îşi detaliază ţintele, şi dacă vă uitaţi la autorii acestor măsuri şi la cine sunt ei şi istoricul lor, se poate observa. Alianţa pe regiune se întăreşte în Polonia pentru că pe noi nu se pot baza”, a explicat Biriş, potrivit ZF.ro.

Articolul precedentBloomberg: Europa de Est critică UE, dar profită de pe urma investiţiilor ei
Articolul următorAnaliştii prevăd o scumpire continuă a carburanţilor