Românii vor leafa în euro, dar se tem de scumpirile de după adoptarea monedei unice

Numărul românilor care vor să se treacă a moneda european a crescut cu 5 puncte procentuale, de la 64%, la 69%, în ultimele 12 luni, însă 55% dintre aceștia consideră că otată cu adoptarea euro vor crește și prețurile.

Un barometru publicat de Comisia Europeană arată că peste 26% dintre români cred că suntem pregătiți de adoptarea monedei unice europene, comparativ cu 24%, în 2017.

În ce privește trecerea la euro, cei chestionați nu cred că adoptarea euro va avea loc mai devreme de cinci ani (41%), comparativ cu 33% care credeau acest lucru anul trecut. 31% se așteaptă să fie adoptată în 10 ani, iar 22% – niciodată.

La întrebarea dacă adoptarea euro va avea efecte pozitive sau negative în țară, 11% dintre români cred că va avea efecte pozitive, 43% – efecte mai degrabă pozitive, 27% – efecte mai degrabă negative, iar 13% efecte foarte negative.

„În timp ce 55% dintre respondenți cred că introducerea monedei europene are și consecințe pozitive în țările care folosesc deja euro, proporția celor care sunt în favoarea ei variază drastic, de la 69% în România, la 33% în Cehia. Respondenții care sunt informați cu privire la moneda unică susțin introducerea acesteia (55% comparativ cu 46% dintre cei care nu sunt informați). Analiza socio-demografică arată că bărbații sunt mai deschiși cu privire la adoptarea euro în țările lor, comparativ cu femeile (57% vs. 45%)”, relevă studiul CE.

Studiul a fost realizat în aprilie 2018 și la el au răspuns 7.008 persoane din Bulgaria, Cechia, Croația, Ungaria, Polonia, Suedia și România.

Articolul precedentCa în România la nimeni. Optimism în sectorul de bături, pesimism în farma
Articolul următorRobor a ajuns la cota 2,82 și urcă spre pragul psihologic de 3%

Comments are closed.