Românii vor cheltui cu 12% mai mult pentru cadourile de Crăciun

Românii vor cheltui anul acesta, în medie, 730 de lei pentru cadourile de Crăciun, sumă în creștere cu 12% față de cea din 2017.

Cumpărătorii doresc să ofere anul acesta cadouri pentru mai multe persoane și să aloce o sumă mai mare pentru acestea, comparativ cu anul trecut, în condițiile în care situația în privința locurilor de muncă și a veniturilor s-a îmbunătățit.

Acestea sunt concluziile unei analize a obiceiurilor de cumpărare a cadourilor de Crăciun realizată pentru al patrulea an consecutiv, de compania de specialitate GKI Digital, la solicitarea site-ului de comparare a preţurilor şi a produselor Compari.ro.

Sondajul a fost efectuat prin colectarea online de date, pe baza unui eşantion de respondenţi de 1.335 de persoane.

În 2018 românii plănuiesc să cumpere cadouri de Crăciun pentru 9-10 persoane, în valoare totală de peste 730 lei. Față de media cheltuielilor de anul trecut, internauții vor scoate din buzunar cu 76 lei mai mult. Cele mai multe cadouri vor fi destinate familiei restrânse (în medie 3-4 persoane). Comparativ cu anii trecuți, pe lista cumpărăturilor de sărbători au ajuns din ce în ce mai mulți membri îndepărtați ai familiei, prieteni sau cunoscuți.

Pentru găsirea cadoului perfect, românii activi pe internet vor utiliza, în proporție de 80%, surse online. Pe lângă acestea, răsfoirea revistelor de reduceri ale magazinelor (55%) și explorarea vitrinelor magazinelor (36%) sunt, în continuare, obiceiuri care se mențin. 34% dintre internauți declară că vor merge mai degrabă la sigur și își vor întreba apropiații ce cadouri își doresc.

Internetul nu este doar o sursă de informare, ci și de achiziție: 66% dintre internauții români planifică achiziții online de la magazine locale pentru cadourile de Crăciun. În același timp, posibilitățile de achiziție clasice de la centrele comerciale, mall-uri sunt în continuare populare (68%), în ciuda aglomerației din perioada respectivă.

Niciodată nu e prea devreme pentru a începe cumpărarea cadourilor de Crăciun. La mijlocul lunii octombrie, 11% dintre internauți s-au apucat deja de achiziționare, dar inițierea acestor achiziții timpurii le este caracteristică în principal femeilor.

37% dintre internauți – mai mult de 3,1 milioane de persoane – vor aștepta, în mod conștient, până la reducerile de Black Friday din a doua parte a lunii noiembrie, să cumpere cadouri, sperând să găsească oferte bune și o varietate mai mare de produse. După Black Friday, perioada de achiziție a tuturor cadourilor poate să se întindă, pentru marea majoritate (80%), chiar până la ultimele zile dinaintea Crăciunului.

Planificarea și temporizarea corespunzătoare pot fi importante pentru acele persoane care doresc să comande cadouri și din străinătate. 9% dintre internauți iau în calcul să achiziționeze cadouri de Crăciun din alte țări, calculând cheltuieli medii de 327 lei pentru acestea.

Articolul precedentLeul crește față de euro dar scade tot mai mult față de dolar
Articolul următorMetrorex ne asigură: 100% vom avea la anul metrou în Drumul Taberei

Comments are closed.