Românii iau pastile cu lingura. Vânzările au adus jucătorilor din sector 14,1 miliarde de lei, în 2017

Piaţa românească de medica­mente a ajuns la vânzări de 14,1 miliarde de lei (3 mld. euro) în 2017, în creştere cu 9% faţă de anul anterior, potrivit infor­maţiilor oferite de compania de cercetare de piaţă Cegedim.

Faţă de acum zece ani, vânzările de medicamente s-au dublat.

„Aşteptăm o creştere a pieţei în 2019 – 2020 cu 1-2 miliarde lei prin introducerea unor molecule noi în sistemele de compensare necondiţionate şi condiţionate. Însă, în lipsa unei finanţări proporţionale, sumele datorate creşterii vor fi suportate de producători prin taxa clawback, la care vor contribui şi producătorii de generice care nu beneficiază de venituri“, a spus Dragoş Damian pentru ZF. Medicamentele compensate şi gratuite care ajung la pacienţii români în 2018 vor fi acoperite din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, prin fondul naţional unic de asi­gurări sociale de sănătate – circa 6 miliarde de lei, din taxa clawback plătită de producători – 3 miliarde de lei şi coplata pa­cienţilor – circa 1 miliard de lei, potrivit lui Dragoş Damian, citat de ZF.

În ultimii ani, sistemul medical românesc a fost zguduit de crize ale medica­mentelor, iar pacienţii au fost nevoiţi să cumpere singuri medicamentele care nu se mai găseau în spital sau să meargă în străinătate pentru a le cumpăra. Primii 20 de jucători din piaţa de medicamente din România au vânzări de aproape 9,5 miliarde de lei în 2017, ceea ce co­respunde unei cote de 67% din piaţa totală, potrivit cal­culelor ZF pe baza datelor Cegedim.

Primul jucător din piaţă este AbbVie, al treilea an consecutiv în care gigantul american domină sectorul de vânzări de medicamente, cu vânzări de 1,4 mld. lei, după ce a urcat în vârful topului ca urmare a decontării unui medicament pentru hepatita virală cronică.

Locul al doilea în piaţă este ocupat de Sanofi, cu afaceri de 972 milioane de lei anul trecut, iar a treia poziţie în clasament este ocupată de Novartis, cu 630 milioane de lei în 2017.

Articolul precedentPreluarea Bank Leumi România SA de Argo Group Limited, analizată de Consiliul Concurenței
Articolul următorTehnologia blockchain: China amenință supremația Statelor Unite

Comments are closed.