Românii sunt campionii UE la procentul din totalul cheltuielilor de consum care merg către cumpărarea de alimente.

Conform celor mai recente date centralizate de Eurostat, în 2021, gospodăriile din UE au cheltuit peste 1.035 de miliarde de euro (echivalentul a 7,1% din PIB-ul total al UE) pe ”alimente și băuturi nealcoolice”, reprezentând o pondere de 14,3% din cheltuielile totale ale gospodăriilor.

Comparativ cu 2020 (cota de 14,8%), ponderea a scăzut 0,5 puncte procentuale (pp).

În ceea ce privește distribuția acestor cheltuieli pe fiecare țară în parte, cele mai mari cote au fost înregistrate în România (24,8%), Lituania (20,4%), Bulgaria (20,1%), Estonia (19,9%), Polonia și Slovacia (ambele 19,6%).

Pe de cealaltă parte, cele mai mici cote au fost înregistrate în Irlanda (8,3%), Luxemburg (9,0%), Austria (10,9%), Danemarca și Germania (ambele 11,8%).

Literatura economică apreciază că nivelul de trai și calitatea vieții sunt mai scăzute cu cât acest procent al cheltuielilor cu produsele alimentare este mai mare.

Cum stau românii din punctul de vedere al cheltuielilor cu alcoolul

În ceea ce privește ponderea cheltuielilor cu băuturile alcoolice, rezultatele prezintă unele surprize: România nici măcar nu se află în primele 10 țări membre ale blocului comunitar.

Conform raportului Eurostat, gospodăriile din UE au cheltuit în 2021 nu mai puțin de 128 de miliarde EUR (echivalentul a 0,9% din PIB-ul UE) pe ”băuturi alcoolice”, reprezentând 1,8% din cheltuielile lor totale de consum, aceeași pondere procentuală ca în 2020.

Dintre membrii UE, țările ale căror rezidenți sunt cei mai dispuși să cheltuiască pe băuturi alcoolice au fost în 2021 au fost Letonia (5,0%), Estonia (4,7%), Polonia (3,7%), Lituania și Cehia (ambele 3,6%).

La polul opus, cele mai mici cote au fost în Grecia și Italia (ambele 1,0%), Țările de Jos (1,3%) și Spania (1,4%).

România se află pe locul 11 în rândul țărilor membre UE, cu un procent de 2,5%, peste media europeană de 1,8%, dar la jumătatea procentului de 5% consemnat în dreptul Letoniei.

În 2021, comparativ cu anul precedent, ponderea cheltuielilor totale ale gospodăriilor pentru alcool a rămas neschimbată în 10 țări UE (Belgia, Danemarca, Germania, Grecia Luxemburg, Țările de Jos, Austria, Polonia, România, Slovacia) și a crescut doar în Croația (+0,6 pp).

Articolul precedentOMV Petrom a făcut un profit record în 2022 – Compania se așteaptă să NU plătească taxa de solidaritate
Articolul următorPetre Daea, după ce a vizitat mai multe piețe: „Prețurile sunt de respect față de munca celor care întorc brazda țării”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau