Doar anumite categorii vor fi scutite de „taxa pe boală”, aprobată de Guvernul PSD-PNL și care a intrat în vigoare din acest an. 

Guvernul a adoptat, joi, o ordonanţă de urgenţă prin care vor fi scutiţi de la plata contribuţiei sociale pentru indemnizaţiile de concediu medical pacienţii cu afecţiuni oncologice, mamele cu copii bolnavi și gravidele.

Indemnizațiile pentru concediile medicale erau taxate până la finalul anului trecut cu 25% pentru contribuțiile la asigurările sociale (CAS) și cu 10% impozit pe venit. De la 1 ianuarie 2024, la acestea se adaugă alți 10%, impozit ce reprezintă contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS).

În februarie 2023, Senatul a eliminat, prin adoptarea unor amendamente la OUG 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare, taxarea cu 10% a concediilor medicale.

Concediile medicale, taxate suplimentar de politicieni

Angajații români care se îmbolnăvesc și au nevoie de concediu medical vor primi sume mai mici pentru perioada de îngrijiri medicale, după ce Guvernul a introdus de la 1 ianuarie o nouă taxă de 10% din salariu brut. Noua taxă a fost introdusă de Guvernul Ciolacu la finalul anului trecut, printr-o ordonanță de urgență.

În urma solicitărilor înaintate de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice privind eliminarea impozitării cu 10% a concediilor medicale pentru pacienţii cronici şi cu boli rare și a criticilor provocate în spațiul public de această măsură, partidele politice au făcut din această temă un subiect electoral, anunțând că vor face demersuri pentru a elimina așa-numita „taxă pe boală”. 

Joi, Guvernul PSD-PNL a adus un amendament prin care sunt scutite de plata indemnizației de la plata contribuţiei sociale pentru indemnizaţiile de concediu medical pacienţii cu afecţiuni oncologice, mamele cu copii bolnavi și gravidele, precum și cazurile de urgență. 

Sursa: Tabu.RO

Articolul precedentDoar 16% dintre români cred că firmele de asigurări sunt preocupate să îi despăgubească în caz de daună
Articolul următorSebastian Burduja: Scad prețurile energiei, de luna viitoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau