Pragul minim de 1 miliard de euro pentru absorbţia fondurilor alocate prin PNDR în anul 2019 a fost stabilit la întâlnirea ministrului agriculturii, Petre Daea, cu oficialii Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

Ţinta de 1 miliard de euro va conduce la o rată de absorbţie de 53%. Ţinta de absorbţie a fost stabilită având în vedere previziunile de plată trimestriale de la nivelul Centrelor regionale ale AFIR, respectiv 554 milioane de euro pentru proiectele de investiţii, precum şi suma de aproximativ 498,5 milioane de euro pentru plăţile compensatorii.

În cadrul discuţiilor au fost analizate problemele întâmpinate în accesarea şi implementarea proiectelor de investiţii finanţate de către AFIR, stadiul implementării Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 la finalul anului trecut, precum şi calendarul sesiunilor de primire a proiectelor din acest an.

Din totalul plăţilor pentru proiectele de investiţii pe care AFIR le va efectua în cursul acestui an, la nivelul Centrului regional 1 nord-est, Iaşi au fost prevăzute plăţi în valoare de 88,8 milioane de euro, la nivelul Centrului regional 2 sud-est, Constanţa, plăţi de 101,08 milioane de euro, la nivelul Centrului regional 3 sud, Târgovişte, plăţi de 46,6 milioane de euro, iar la nivelul Centrului regional 4 sud-vest, Craiova plăţi în valoare de 65,56 milioane de euro.

La nivelul Centrului regional 5 vest, Timişoara, au fost previzionate plăţi de 58,21 milioane de euro, la nivelul Centrului regional 6 nord-vest, Satu Mare, plăţi de 109,42 milioane de euro, la nivelul Centrului regional 7 centru, Alba Iulia, plăţi de 60,99 milioane de euro, iar la nivelul Centrului regional 8, Bucureşti plăţi în valoare de 23,66 milioane de euro.

„Este important să nu pierdem nicio zi şi să stabilim obiectivele pentru anul 2019, astfel încât să aducem în ţară toţi banii disponibili de la Uniunea Europeană. Prin proceduri corecte, prin respectarea metodologiei de lucru, prin exerciţiul muncii dumneavoastră şi cu implicarea tuturor, ştim cu toţii că dacă nu finalizăm un proiect, pierdem bani. Pentru a evita acest lucru, este nevoie să urmărim cu foarte mare atenţie derularea fiecărui proiect în parte şi să monitorizăm fiecare situaţie ce poate apărea” a spus Petre Daea.

AFIR a primit solicitări de fonduri în valoare de peste 8,4 miliarde de euro, a încheiat contracte în valoare de 4,35 miliarde de euro şi a plătit beneficiarilor Programului 4,12 miliarde de euro. Gradul de absorbţie a fondurilor europene derulate prin PNDR 2020 este de aproximativ 44%, până în prezent.

AFIR a atins ţintele de absorbţie stabilite de 1,4 miliarde de euro pentru anul 2017, respectiv 1,2 miliarde pentru 2018.

 

Articolul precedentMega-alianță între Ford și Volkswagen
Articolul următorRușinos! Suntem pe ultimul loc în UE la investiții în cercetare