Premierul Marcel Ciolacu a oferit, luni, detalii, despre scenariul privind prelungirea interdicției asupra importurilor de grâu din Ucraina. Șeful Guvernului a precizat că până când va primi documentația promisă de oficialii de la Kiev, niciun kilogram de cereale nu va intra în țara noastră. Ciolacu a precizat că nu este vorba de o interdicție, ci de o înțelegere între părți ca Ucraina să nu exporte, iar România să nu importe astfel de cereale. Vinerea trecută, Comisia Europeană a decis să nu prelungească interdicția importurilor de cereale ucrainene în cele cinci țări vecine ale Ucrainei din UE.

Comisia Europeană a cerut să se vină cu un sistem de licențiere în ceea ce privește exportul de cereale în statele din UE. Un lucru pe care l-am cerut si eu si colegul Victor Negrescu la întâlnirea cu Ursula von der Leyen. Pe aceeași logica a venit si primul ministru al Ucrainei spunând ca va trebi un control riguros. Până la acest moment, de când CE a luat decizia, niciun kilogram de grâu sau altceva nu a fost importat in România. Nu pentru că a interzis Ciolacu, ci pentru că a fost un gentlemen’s agreement pe care l-am respectat amândoi. Nu a fost niciodată o solicitare de import în România. Azi premierul ucrainean va trimite această propunere de licențiere și dacă apar solicitări de export către România, cu certitudine voi cere miniștrilor de resort ca restricția să fie prelungită pe 30 de zile. Nu există nicio solicitare de import de grâu din Ucraina și le promit fermierilor că nu va fi situația de acum un an. Înțelegerea a fost că nu va exista cerere de export spre România, iar a doua parte că azi Ucraina va trimite draftul privind condițiile.

Potrivit surselor Realitatea Plus, ministrul Agriculturii Florin Barbu, împreună cu ministrul Economiei și Ministrul Finanțelor au pregătit un ordin comun pentru interzicerea grânelor încă o lună.

Guvernul României și-a exprimat încă de vineri regretul că la nivel european nu s-a găsit o soluție pentru prelungirea restricțiilor la importul de cereale din Ucraina.

De asemenea, executivul a precizat că în funcție de răspunsul Kievului, va decide ce măsuri va lua pentru protejarea fermierilor români.

Guvernul României așteaptă din partea Ucrainei prezentarea Planului de Acțiune cu privire la măsurile eficiente de control al exportului pentru prevenirea denaturării pieței cerealelor din țara noastră, măsuri pe care s-a angajat că le va prezenta până la finalul zilei de luni, 18 septembrie.

Dintre cele 5 țări vecine Ucrainei,  Polonia și Ungaria au anunțat impunerea unor restricții la nivel național la import pentru produse agricole ucrainene.

Articolul precedentMinisterul Finanțelor lansează o nouă ediție a campaniei „România are sânge de rocker”
Articolul următorCNAS caută IT-ist cu un salariu de 4.000 de euro. Pentru cei interesați – „Hopa, pagina nu a fost găsită!”