Centrala nucleară de la Cernavodă, Nuclearelectrica, va furniza energie electrică în Republica Moldova în luna ianuarie 2023. Contractul de vânzare-cumpărare cu compania de electricitate de peste Prut a fost deja semnat iar prețul energiei este de 450 RON/MWh. Contractul prevede achiziția a 10 MWh pe timp de noapte și 30 MWh pe timp de zi. Livrările de energie electrică ale producătorilor români au crescut semnificativ din luna noiembrie, moment la care Moldova nu a mai putut importa energie din Ucraina, deoarece rețeaua a avut de suferit după bombardamentele rusești. 

Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavoda, a semnat contracte bilaterale cu furnizorul de stat din Republica Moldova, pentru livrări de energie în luna ianuarie 2023, potrivit unui comunicat al companiei de peste Prut.

Nuclearelectrica va livra către Energocom energie la prețul de 450 de lei/MWh, la o putere de 10 MW bandă pe timp de noapte și 30 MW bandă pe timp de zi. Tranzacția nu a fot anunțată de compania din România, ci de compania din Republica Moldova.

„Energocom a semnat un nou contract de vânzare-cumpărare a energiei electrice pentru luna ianuarie 2023 cu SN Nuclearelectrica SA din România ce prevede achiziția a 10 MWh bandă pe timp de noapte și 30 MWh bandă pe timp de zi. Prețul energiei, conform acestui contract, este de 450 RON/MWh.

În rezultat, se prognozează ca din totalul necesarului de consum al energiei electrice pentru malul drept al Nistrului, în luna ianuarie, circa 60% va fi asigurat de MGRES, cca 30% va constitui energia electrică produsă de CET-uri şi din surse regenerabile. Alte aproximativ 10% din necesar vor fi procurate de la furnizori din România, inclusiv pentru a acoperi deficitul de energie în orele de vârf.

Conform Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale, SA Energocom este împuternicită să procure energie electrică pentru perioada ianuarie-martie 2023”, se arată pe pagina de facebook a Energocom.

Articolul precedentAnca Alexandrescu, după suprataxarea OMV: „Trebuie să continuăm această presiune că avem o țară de luat înapoi”
Articolul următorGuvern: 56,7 milioane de lei pentru decontarea cheltuielilor cu hrana şi cazarea refugiaţilor proveniţi din Ucraina