Agenția Strategie Grains și-a redus din nou estimările pentru producția de grâu din acest an din Uniunea Europeană, din cauza condițiile meteo din nordul continentului care au produs pierderi „catastrofale” culturilor din Germania și Peninsula Scandinavă, transmite Reuters.

Analiștii firmei franceze de cercetare a pieței au scris în raportul publicat joi că producția UE de grâu va fi de 127,7 milioane tone, în scădere față de cele 132,4 milioane de tone estimate în luna iulie.

Cea mai recentă estimare arată o contracție a producției de 10% comparativ cu cea de anul trecut.

Seceta și valurile de caniculă care s-au manifestat încă de la sfârșitul acestei primăveri au afectat culturile din nordul Europei, alimentând îngrijorarea reducerii ofertei pe piață, prețul grâului urcând la bursa de la Paris la maximul ultimilor cinci ani.

De asemenea, analiștii Strategie Grains au revizuit în scădere estimarea privind producția de orz a UE din acest an, la 57,1 milioane de tone, în scădere cu 2,5 milioane de tone față de estimarea din iulie și cu 2% sub nivelul din 2017.

„Recoltele din Polonia și Țările Baltice sunt extrem de reduse iar situația din Germania și Peninsula Scandinavă poate fi descrisă drept catastrofică” atât la grâu cât și la orz se scrie în raport.

Recolte dezamăgitoare sunt înregistrate în Franța, Italia, Marea Britanie și țările din Centrul și Estul Europei mai spun analiștii francezi.

Calitatea grâului lasă de asemenea de dorit, în Bulgaria și România, mare parte din recolta de grâu va merge ca furaj pentru animale, din cauza ploilor abundente căzute exact în perioada de recoltare. În Germania și Polonia, testele de calitate sunt contradictorii, însă și aici se așteaptă în medie o calitate mai scăzută a grâului de panificație.

Producția de grâu din România – al treilea mare exportator de grâu al UE – ar putea scădea anul acesta cu cel puțin 20%, a avertizat săptămâna trecută Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Pentru producția de porumb boabe Strategie Grains și-a crescut estimarea cu 700.000 tone, la 61,3 milioane tone, cu 3% peste producția UE din 2017.

Condițiile bune pentru această cultură din România, Bulgaria, Ungaria, Italia și Spania au compensat pierderile de producție din cauza secetei și a caniculei din Germania, Polonia, Franța și Cehia, se arată în finalul studiului.

 

 

 

Articolul precedentPeste 1.800 de porci sacrificaţi, în judeţul Constanţa, din cauza pestei porcine
Articolul următorS-au adjudecat primii 16 km din autostrada Moldovei

Comments are closed.