România se află printre țările cu cele mai mari rate ale inflaţiei în zona euro. Scumpirile au continuat și în iulie, potrivit datele Eurostat, iar țara noastră a ajuns la o rață a inflației cu peste 3 puncte procentuale peste media UE, ajunsă și el la un maxim istoric.

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a atins, în august, un nou nivel-record, de 9,1% (în creştere de la 8,9% luna precedentă), în timp ce în Uniunea Europeană (UE) a urcat de la 9,8% la 10,1%, ţările membre cu cele mai ridicate rate fiind Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Cehia, Bulgaria, Polonia, Ţările de Jos, Slovacia şi România, arată datele publicate, vineri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Comparativ cu situaţia din iulie, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 12 state membre, şi a crescut în alte 15. În România, rata anuală a inflaţiei a urcat la 13,3%, în august, de la 13% în iulie. Anul trecut, în aceeaşi lună, rata anuală a inflaţiei în România era de 4%. Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei în UE au fost înregistrate, luna trecută, în Estonia (25,2%), Letonia (21,4%), Lituania (21,1%), Ungaria (18,6%), Cehia (17,1%), Bulgaria (15%), Polonia (14,8%), Ţările de Jos (13,7%), Slovacia (13,4%) şi România (13,3%). La polul opus, ţările membre UE cu o cea mai redusă inflaţie sunt Franţa (6,6%), Malta (7%) şi Finlanda (7,9%), scrie Agerpres.

Pentru statele din zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor a venit din partea energiei, unde s-a înregistrat o creştere de 3,95 puncte procentuale (pp), urmată de preţurile la alimente, alcool şi tutun, care au crescut cu 2,25 pp, servicii (1,62 pp) şi preţurile bunurilor industriale neenergetice, care au înregistrat un avans de 1,33 pp.

De asemenea, datele Eurostat arată că în zona euro inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a crescut de la 5,1% până la 5,5%. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către Banca Centrală Europeană (BCE) la elaborarea deciziilor sale de politică monetară

Articolul precedentCoaliția stabilește luni dacă prelungește schema de compensare la carburanți
Articolul următorLudovic Orban: Acordarea plafonării în funcție de o media consumului din ultimii 3 ani e o aberație