România, locul 3 la balanța banilor trimiși acasă de muncitorii din UE

România ocupă locul 3 în Uniunea Europeană la surplusul de transferuri de bani din și în străinătate, după Portugalia și Polonia.

Așadar, ne întrec la acest bilanț Portugalia (o țară cu aproximativ 10 milioane de locuitori, pe jumătate față de România) și Polonia (38 milioane de locuitori, aproape dublu comparativ cu țara noastră).

Numai 11 țări membre au surplus, iar dintre acestea 9 provin din fostul lagăr comunist, excepțiile fiind liderul Portugalia și ocupanta ultimului loc, Suedia.

Fluxurile de bani trimise de rezidenții Uniunii Europene (UE) către țări din afara UE, denumite transferuri personale, s-au ridicat anul trecut la 32,7 miliarde de euro, față de 31,8 miliarde de euro în 2016, arată datele Eurostat.

Sold negativ pentru UE

Intrările în UE au însumat 10,7 miliarde de euro în 2017, comparativ cu 10,1 miliarde euro în 2016. Aceasta a dus la un sold negativ (- 22,0 miliarde euro) pentru UE cu restul lumii. Majoritatea transferurilor personale constau în fluxuri de bani trimise de migranți în țara lor de origine.

Dintre statele membre pentru care datele sunt publicate, ieșirile transferurilor personale în 2017 au fost cele mai ridicate din Franța (10,6 miliarde euro), urmate de Spania (7,3 miliarde euro – vezi nota țării), Marea Britanie (6,8 miliarde euro) și Italia 6,1 miliarde de euro).

În schimb, cele mai mari intrări au fost înregistrate în Portugalia (3,6 miliarde euro), Polonia (3,1 miliarde euro), România (2,8 miliarde euro) și Marea Britanie (2,3 miliarde euro).

Sursa: Eurostat

Ca rezultat, cele mai mari surplusuri în transferurile personale au fost înregistrate în 2017 în Portugalia (+ 3,0 miliarde euro), Polonia (+ 2,8 miliarde euro) și România (+ 2,6 miliarde euro).

Pe locurile următoare în clasamentul excedentului la transferul de bani se situează Bulgaria (1,1 miliarde de euro), Croația (800 milioane de euro), Ungaria (750 milioane de euro), Lituania (700 milioane de euro), Letonia (200 milioane de euro), Slovacia (170 milioane de euro), Estonia și Suedia (ambele în jur de 70 milioane de euro).

Celelalte state membre înregistrează deficit, cele mai mari minusuri fiind în Franța (- 10,1 miliarde euro), Germania (- 4,6 miliarde euro), Marea Britanie (- 4,5 miliarde euro) și Italia (- 4,0 miliarde euro).

Articolul precedentEfectul repo al BNR se diluează: ROBOR la 3 luni crește la 3,22%
Articolul următorItalia pune la încercare vigilența CE și forțează limitele sancționării pentru procedura de deficit excesiv

Comments are closed.