În 2018, România s-a clasat pe locul 8 în topul țărilor cu cel mai mare procent de utilizatori atacați de ransomware-ul mobil, arată un studiu Kaspersky Lab. Cel mai îngrijorător e faptul că numărul atacurilor pe dispozitivele mobile aproape s-a dublat, în numai un an. 

În 2018 au existat 116,5 milioane de atacuri, comparativ cu 66,4 milioane, în 2017, cu o creștere semnificativă a numărului de utilizatori unici afectați.

Interesant este şi faptul că numărul viruşilor informatici care atacă dispozitive mobile a scăzut, ceea ce însemnă că au crescut impactul și precizia malware-ului mobil.

De asemenea, conform raportului Kaspersky Lab privind evoluția malware-ului mobil în anul 2018, România se află pe locul al optulea în topul țărilor cu cel mai mare procent de utilizatori atacați cu ransomware pentru dispozitive mobile.

Succesul strategiilor de distribuție este confirmat nu doar de creșterea numărului de atacuri, ci și de numărul de utilizatori unici care s-au confruntat cu programe malware. În 2018, această cifră a crescut cu 774.000 față de anul precedent, ajungând la 9.895.774 utilizatori afectați. Dintre amenințările întâlnite, cea mai semnificativă creștere a fost cea a troienilor-droppers, a căror cotă aproape s-a dublat, de la 8,63%, la 17,21%.

Acest malware este proiectat pentru a ocoli protecția sistemului și a livra diferite alte tipuri de malware, de la troieni bancari, până la ransomware.

Topul țărilor cu cel mai mare procent de utilizatori atacați cu programe ransomware pentru dispozitive mobile este condus de SUA (1,42%). România este prezentă în acest top, pe locul al optulea, cu un procent de 0,27.

„În 2018, utilizatorii de dispozitive mobile s-au confruntat cu ceea ce ar fi putut fi cel mai violent atac cibernetic văzut vreodată”, spune Viсtor Chebyshev, security expert la Kaspersky Lab. „Pe parcursul anului, am observat atât tehnici noi de infectare a dispozitivelor mobile, cum ar fi deturnarea DNS, cât și o concentrare accentuată pe scheme de distribuție îmbunătățite, cum ar fi spam-ul prin SMS. Această tendință demonstrează nevoia tot mai mare de a instala soluții de securitate mobile pe smartphone-uri, pentru a proteja utilizatorii de încercările de infectare a dispozitivelor, indiferent de sursa lor”, se spune în comunicatul disponibil pe www.kaspersky.ro.

Articolul precedent,,Taxa pe lăcomie”, dezastru pentru economie! Studiul BNR care dă fiori reci coaliției PSD-ALDE
Articolul următorINS: Piaţa de locuinţe, creştere cu peste 10% în 2018