Inovarea reprezintă, de multe zeci de ani, tiparul economiilor de tip occidental, inclusiv europene. Producția de bunuri și servicii noi, inovative reprezintă, de multe decenii modul în care Europa compensează lipsa de resurse naturale, dar și costurile extrem de ridicate. Inovare este, așadar, principalul furnizor de competitivitate pentru economia UE.

53% din firmele europene au activități inovatoare, ceea ce reprezintă un atu important. Dar distribuția acestor procentaje nu este uniformă în toate statele membre. Cea mai mare pondere a companiilor care creează bunuri și servicii inovative este întâlnită în Grecuia(73% din totalul companiilor), urmată de Belgia (71%), Germania și Finlanda(ambele cu 69%) și Cipru (66%). pe de altă parte, cea mai scăzută pondere a inovației o regăsim printre firmele din Romania (11%), Letonia (32%), Ungaria și Spania (ambele 33%) și Polonia (35%). 

https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/ddn-20221118-2

Această nouă imagine a lipsei de sofisticare din mediul de afaceri românești nu face decât să accentueze ideea de ansamblu, care este lipsa de apartenență a economiei noastre la secolul pe care îl trăiește restul Europei. După cum vedem, nicio altă țară de pe continent nu scade sub 30% la proporția companiilor care furnizează ceva care include inovație.

Articolul precedentRomânia a acordat Ucrainei ajutor energetic de avarie în lunile august şi septembrie
Articolul următorCaracatița din spatele podului de la Brăila. Cine este implicat? Dezvăluiri explozive la Culisele Statului Paralel