Tribunalul Uniunii Europene a anulat decizia Bruxelles prin care s-a impus României o corecție financiară de aproape 19 milioane de euro. Este vorba despre corecții pentru plăți din PNDR 2007-2013. Anunțul a fost făcut de Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Decizia nu este însă definitivă.

Tribunalul Uniunii Europene a dat câștig de cauză României într-o acțiune inițiată de țara noastră privind anularea unei decizii a Comisiei prin care se aplicaseră statului român corecții financiare de peste 18,7 milioane de euro, a anunțat miercuri, MAE.

Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale salută hotărârea Tribunalului Uniunii Europene care a dat câștig de cauză României, la data de 18 ianuarie 2023, în cauza T-33/21. Procesul în acest dosar a fost inițiat de România care a vizat anularea unei decizii a Comisiei Europene prin care au fost aplicate statului român corecții financiare în cuantum de 18.717.475,08 euro, pentru plăți efectuate în favoarea bunăstării porcinelor în anii financiari 2017-2019 din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2007-2013.

În urma demersului în fața instanței UE, aceasta a dat câștig de cauză României și a anulat decizia atacată în ceea ce privește întreaga sumă de 18.717.475,08 euro.

Hotărârea obținută este rezultatul foarte bunei colaborări dintre Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.  Reprezentarea juridică a statului român în cauza T-33/21 a fost asigurată de Ministerul Afacerilor Externe prin Agentul Guvernamental pentru Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Echipa de juriști implicată a fost alcătuită din Emilia Gane, agent guvernamental, Loredana Bațagoi, șef al Serviciului Contencios UE, și Oana-Cătălina Ichim, diplomat, experții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale asigurând sprijinul tehnic în vederea pregătirii argumentației juridice a României.

Hotărârea Tribunalului UE nu este definitivă. Ea poate fi atacată cu recurs la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, se arată în încheierea comunatului MAE.

Articolul precedentCum se sustrag cei de la OMV Petrom de la plata taxei de solidaritate
Articolul următor54.000 de români nu și-au primit încă banii de la Blue Air pentru cursele neefectuate. Anca Alexandrescu: Văd că nici DNA, nici nimeni nu vine să îi întrebe nimic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau