România stă din ce în ce mai slab la capitolul bancarizare. Dacă în urmă cu trei ani, 61% dintre românii adulți aveau un cont bancar, acum doar 58% dețin un astfel de produs.

În prezent, România are 42% din populația adultă nebancarizata, în timp ce la nivel global procentul este mult mai mare. Spre exemplu, în cazul femeilor, unde continuă să se remarce un nivel mai redus de bancarizare, 65% au un cont bancar, în timp ce, în cazul bărbaților, procentul este de 72% (media celor 140 de țări analizate), potrivit Conso.ro

Mai mult, țară noastră este “campioană” regiunii în privința încasării salariilor în plic, inclusiv la stat, iar o treime din pensii se plătesc în cash.

Datele sunt cuprinse în cel mai recent raport al Băncii Mondiale “Global Findex”, publicat o dată la fiecare 3 ani, care descrie modul în care oamenii din 140 de economii utilizează serviciile financiare.

Numărul mic al românilor care dețin un cont bancar ne plasează în vecinătatea Rwandei, Paraguay sau Muntenegru. Prin comparație, țări precum Serbia, Rusia sau Mongolia au un grad de bancarizare mult mai ridicat decât Romnaia, respectiv 71%, 76% și 93%.

Diferența dintre bărbați și femei în privința deținerii unui cont bancar este de 9 puncte procentuale în România. În schimb, ecartul dintre săraci și bogați este mult mai mare, de 33 de puncte procentuale, cel mai mare dintre țările analizate (cele 140). Prin comparație, diferența dintre săraci și bogați, în privința deținerii unui cont bancar, este de doar 4% în Polonia, 9% în Rusia, 10% în Slovacia sau 12% în Ungaria. Bulgaria este aproape de noi din acest punct de vedere, cu un procent de 29%, însă la un grad de bancarizare de 72%.

În privința pensiilor, o treime dintre români le încasează cash, în timp ce în Rusia și Ucraina procentul este de aproximativ 25%, se subliniază în Raportul citat.

La nivel global, 1,7 miliarde de adulți nu au acces la servicii bancare, dar o treime din aceștia au totuși un telefon mobil care le-ar putea facilita accesul la servicii financiare. Plata salariilor către bugetari, a pensiilor și a ajutoarelor sociale direct în conturi bancare ar putea facilita obținerea de servicii financiare oficiale la încă 100 milioane de adulți, inclusiv 95 de milioane în țările aflate în curs de dezvoltare, însă există și alte oportunități pentru creșterea numărului de titulari de conturi și pentru extinderea gradului de utilizare a plăților electronice, notează Banca Mondială. Peste 200 de milioane de adulți care încă nu au acces la serviciile bancare și care lucrează în sectorul privat primesc salariile doar în numerar, că și peste alți 200 de milioane de adulți care primesc plăti pentru activități desfășurate în agricultură.

Totuși, din raport reiese că, din 2011, circa 1,2 miliarde de persoane și-au deschis un cont bancar la nivel mondial și că numărul clienților a crescut de la 62% la 69% în perioada 2014 – 2017.

Articolul precedentDolarul pompează în sus prețurile carburanților
Articolul următorDobânzile explodează. ROBOR pentru toate termenele urcă la noi maxime

Comments are closed.